Els presidents de Múrcia i del País Valencià, Fernando López Miras i Carlos Mazón, han respectat aquest divendres el guió d’Alberto Núñez Feijóo; punt per punt. Han condemnat davant Pedro Sánchez el finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSOE i Esquerra Republicana i no han segut a negociar de forma bilateral un millor finançament per les seves respectives comunitats autònomes. “A mi m’ha traslladat” que el model pactat entre socialistes i republicans “és una bona oportunitat per a tots i jo li he traslladat que no perquè trenca el principi de solidaritat”, ha manifestat Mazón en la roda de premsa posterior a la seva entrevista amb el líder socialista.

"Jo li he transmès que em preocupa molt que s'afecti el principi de solidaritat i el principi d'igualtat i, evidentment, li he transmès que com a president de la Regió de Múrcia jo no puc permetre que es tracti de manera diferent a la comunitat autònoma de Catalunya respecte de la meva", ha apuntat minuts abans el president murcià. Tots els presidents autonòmics amb carnet del PP que es reuneixen amb Pedro Sánchez expliquen que el president del govern espanyol els promet que el finançament català no trenca el “principi d’igualtat”; cosa que ells asseguren no creure’s.

Tots dos, i tal com van fer en les anteriors setmanes els presidents amb carnet del PP de Galícia, Andalusia, Cantàbria i La Rioja, han expressat a Pedro Sánchez la seva voluntat d’abordar aquesta qüestió de forma multilateral. El cas és que tothom veu amb bons ulls tractar-ho al Consell de Política Fiscal i Financera, però només el PP insisteix a abordar-ho a la Conferència de Presidents. El govern espanyol argumenta que no té cap sentit tractar-ho en aquesta conferència si ja existeix un mecanisme per parlar de qüestions com el finançament, però el PP té prou presidents autonòmics com per imposar aquest tema en l’ordre del dia de la Conferència de Presidents. 

Crítiques també per part de presidents socialistes

Les crítiques al finançament català, però, no només han arribat per part dels presidents del PP. La setmana passada, el baró asturià, Adrián Barbón, va traslladar al president espanyol la seva aversió al pacte entre el PSOE i Esquerra Republicana. “No donaré suport a res que perjudiqui els interessos d’Astúries”, va assegurar que li va manifestar en la trobada en la posterior roda de premsa; a banda de rebutjar que Catalunya surti de l’actual règim comú.

Segons va explicar Barbón, li va traslladar a Sánchez la posició del Parlament Asturià en matèria de finançament, que és que en la reforma del sistema es tinguin en compte aspectes com la dispersió. Segons el relat del president autonòmic, Pedro Sánchez va “entendre” el seu plantejament. El baró socialista va dir que la coincidència que tenen tots dos és que l’actual sistema està “obsolet” i que cal renovar-lo urgentment, i va celebrar que el president del govern espanyol li mostrés la voluntat d’encarrilar una reforma que acabi atorgant de més recursos totes les autonomies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!