Canvi d'estratègia del president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que ara acusa el govern espanyol de ser el responsable que s'enviés tard l'alerta sobre el pas de la DANA a la ciutadania. Una de les principals crítiques dels darrers dies és que la Generalitat Valenciana va enviar molt tard l'avís als mòbils dels ciutadans, a les 20:12 hores, quan l'aigua ja havia provocat fortes inundacions. Mazón ha explicat que el passat dimarts cap a les 15:21 hores, abans de la "revolució meteorològica" que es va produir la nit de dimecres al País Valencià va demanar que s'activés la Unitat Militar d'Emergències (UME) i va reclamar "tota l'ajuda possible". En dues entrevistes aquest dilluns a Antena3 i la COPE ha defensat que un cop se sol·licita aquesta ajuda són els comandaments operatius militars els que detecten si fa falta que vinguin més destacaments, no depèn dels polítics que vinguin més mitjans ni fa falta "cap consigna política" per a això, perquè actuen d'ofici.

El president valencià ha assegurat que Confederació Hidrològica del Xúquer (CHJ), que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, "va desactivar l'alerta hidrològica" per possible desbordament de cabals "fins a tres ocasions" el passat dimarts, dia en el qual van començar els primers efectes de la DANA. "Sens dubte, si haguéssim tingut la reactivació de l'alerta hidrològica per part de la CHJ, s'hauria enviat el missatge d'alarma immediatament", ha recalcat. 

Crítiques al govern de Sánchez

Fins ara el discurs de Mazón havia estat conciliador amb el govern de Pedro Sánchez, i en tot moment, havia afirmat que van actuar seguint el protocol establert pels professionals. A més, ha agraït públicament la col·laboració de Sánchez i del ministre Fernando Grande-Marlaska. Ara, en canvi, el gir guió és evident, tot i que, ha remarcat que no és moment d'entrar "en polèmiques institucionals". Mazón ha remarcat que el seu govern va atendre totes les alertes de l'AEMET, però ha remarcat "aquesta catàstrofe no la provoca la pluja en si, sinó el torrent d'aigua". En aquest sentit, ha indicat que la CHJ desactiva en tres ocasions les alertes. "I així ho fan arribar al 112, al centre de control, on estem tots, per cert, inclòs també el Govern i la Guàrdia Civil", ha remarcat. A més, ha afegit que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) també va dir "que anava a remetre la pluja". 

Mazón ha explicat que el 112 va sol·licitar la mobilització de l'UME a les 15:21 hores del passat dimarts i "no a les vuit a les nou de la nit com algun ministre ha arribat a dir, fins i tot amb l'alerta hidrològica desactivada per part de la CHJ". Segons ha indicat, en el 112 l'alerta "mai es va desactivar", en nivell vermell des de les 7:30 hores del dimarts, i els avisos "preventivament" es continuaven enviant als ajuntaments. De fet, ha destacat que el dia anterior es va enviar alertes als municipis i alguns d'ells, com Requena, van decidir suspendre les classes el dimarts. "Per què no vam saber res de la CHJ? D'això també caldrà parlar, i del manteniment dels barrancs i cabals", ha afegit. "Quan s'activa l'alerta hidrològica a primera hora, a continuació es desactiva tres vegades. I no és fins a les 18:45 de la tarda (...) que diuen que tot ha canviat. Mitja hora després arriba la comunicació del possible trencament de la presa de Forata”, ha dit. La presa de Forata se situa en el riu Xúquer i va frenar el desbordament en el seu marc. Va ser el cabal del barranc del Poyo —o rambla de Xiva— el que va provocar les inundacions a l'Horta Sud. Tanmateix, Mazón ha assenyalat que "per responsabilitat moral" no ha volgut "sortir a desmentir algunes faules" perquè estava "en altres coses".

Petició de militars

Carlos Mazón ha criticat que el govern espanyol pretengui "que un govern autonòmic demani més efectius i no sigui l'Estat central el que actuï per iniciativa pròpia". I ha afegit és com "si fóssim un país de fora d'Espanya i no estiguéssim a València". En aquest sentit, ha detallat que d'ençà que es demana l'alerta a l'UME a les 15:21 hores, "el màxim comandament de l'UME ha de tenir capacitat per trucar a Torrejón perquè vinguin més efectius". Sense voler "entrar en polèmica política" amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, ja que "la situació és tremenda per a tots", Mazón ha insistit que "aquesta és la realitat": "Des del moment en el qual a les 15:21 s'activa l'UME ja no hi ha cap altra necessitat de petició política".

En relació amb les declaracions del president del govern espanyol, que va assegurar "si necessiten més recursos que els demanin", ha assegurat que "hi ha gent de l'Exèrcit destacada que té sobre el terreny aquesta operativitat. També es pot ser proactiu i propositiu i es pot realitzar (l'enviament d'efectius) quan a les 15:21 es demana l'activació de l'UME". Per últim, preguntat per què no es va decidir tallar el trànsit des de dimarts al matí, ha explicat que a les 10:30 hores es va produir una reunió entre la DGT i Aemet en la qual "van analitzar la situació i van decidir no tallar carreteres preventivament". "És cert que després aquestes alertes es van mitigar i fins i tot ells les van arribar a desactivar", ha puntualitzat, i ha afegit que "no necessiten el permís de cap polític per tallar una carretera".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!