Decisió exprés del president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, després que Vox anunciés aquest dijous al vespre que trencava els governs autonòmics que compartia amb el Partit Popular. Mazón va ser el primer a reaccionar i després de conèixer la decisió dels ultres, va cessar els tres integrants de Vox del seu executiu, entre ells el vicepresident primer, sense esperar que presentés la dimissió. El president valencià —un dia abans del primer aniversari de la seva investidura— ha reiterat la idea de conformar un govern en solitari, sense convocar eleccions anticipades. Actualment, els populars compten amb 40 dels 99 escons de les Corts Valencianes i fins ara havien necessitat els vots dels ultres per tirar endavant diverses mesures, com els pressupostos. Mazón ha detallat la reestructuració del seu govern, que ha reduït a 9 les conselleries en lloc de 10, i deixa com a única vicepresidenta Susana Camarero i ha nomenat el portaveu parlamentari Miguel Barrachina conseller d'Agricultura. Pel que fa a la conselleria de Cultura, fins ara en mans de Vicente Barrera, quedarà eliminada, i s'integrarà a Educació, i Esports l'assumirà la Presidència. 

Els nous canvis pretenen seguir "avançant en la reducció de la despesa política". Hi haurà una sola vicepresidenta que ostentarà Susana Camarero i mantindrà les seves competències al capdavant de Serveis Socials; Salomé Pradas deixa Medi Ambient per ser la nova consellera de Justícia i Interior en substitució de Núñez; a Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, el titular serà Miguel Barrachina, l'actual síndic del PP a Les Corts (substitueix Aguirre) i el nou conseller de Medi Ambient serà Vicente Martínez Mus, director general de Costes.

Retrets a Vox

En la seva primera declaració pública, Carlos Mazón ha criticat la decisió "unilateral" de Vox i ha apuntat que s'ha fet des de fora: “Crec que no s’han tingut en compte les necessitats de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, ha defensat el seu compromís: "Jo vaig decidir complir amb la meva obligació i l'encàrrec dels ciutadans de continuar liderant l'encàrrec" rebut en les eleccions. ”Em sembla inadmissible prendre decisions sobre la Comunitat Valenciana des de fora de la Comunitat Valenciana". Amb tot, ha apuntat que el seu objectiu és donar estabilitat a l'autonomia i des d'aquest divendres s'hi dedicarà amb el nou Consell. Tanmateix, el president popular ha agraït "la feina i la lleialtat" dels tres exconsellers de Vox. "Vicente Barrera em té per al que vulgui i jo sé que per a ell també", ha afirmat. Als altres dos consellers els ha definit com "dues persones responsables, lleials, que han acatat la decisió unilateral”. Poc després, ha destacat que els té “estima” i que són “tres amics”.

La incògnita encara es manté amb el paper de la presidenta de les Corts, Llanos Massó, de Vox, que no ha volgut confirmar si hauria de deixar el càrrec o no. Mazón ha afirmat que és una qüestió que ha de prendre ella mateixa i el seu partit. "Les dimissions no són qüestions personals o orgàniques". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!