Carlos Mazón manté la seva bateria d’excuses per la negligent gestió de la DANA que va arrasar el País Valencià fa quatre mesos. En un esmorzar organitzat a Madrid per Nueva Economía Fórum, ha decidit mantenir la línia d’atac directe que va exhibir fa un mes i mig en un acte a València al costat d’Alberto Núñez Feijóo i ha continuat exculpant-se per les conseqüències del temporal del mes d’octubre passat. Un dels temes que ha posat a sobre de la taula ha estat el tardà enviament de l’alerta massiva als valencians sobre les conseqüències de la DANA. I ha tornat a assenyalar sense complexos la Moncloa. Carlos Mazón ha relatat que durant la tarda del 29 d’octubre “ningú no estava parant atenció a la zona sud de València, que “va acabar destruïda per una riuada absolutament imprevisible i gairebé bíblica”. “Per què es va enviar el missatge a les 20.11 h quan Paiporta i Catarroja ja estaven sepultades sota la riuada i no es va alertar la població a temps per salvar totes aquestes vides?”, s’ha preguntat el president valencià. “L’explicació desgraciadament és molt senzilla: no sabíem que el barranc s’estava desbordant perquè ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ni el Ministeri de Transició Ecològica ens van dir que el barranc, que havia d’estar vigilat, s’estava desbordant i causant la destrucció que coneixen”, ha contestat ell mateix. “Com s’anava a avisar d’una cosa que no se sabia?”, ha verbalitzat Mazón, que ha retret a la CHJ que “no tingués ni la més petita idea del que estava passant”.

 

Concretament, ha assenyalat que l’avís que es va enviar per telèfon a la ciutadania es referia a la possible ruptura de la presa de Forata, que va ser “l’únic focus del centre d’emergències en una tarda en la qual, sense que ningú ho sabés, el Barranc del Poyo ja estava sepultant el sud de València”. Inicialment, la informació era que quedaven tretze hores perquè es trenqués, un “temps més que suficient per avisar la població”, però l’enviament de l’alerta es va precipitar per “consens” entre els governs espanyol i valencià després que el secretari d’Estat de Medi Ambient truqués advertint que es podia “trencar en qualsevol moment”. “Del desbordament del Barranc del Poyo no és que s’avisés tard, és que directament no es va avisar perquè no es va saber fins a comprovar els seus efectes l’endemà sense que la Confederació digués ni mitja paraula sobre això malgrat ser una obligació per llei”, ha relatat. Ara fa deu dies, en la informació remesa a la jutgessa que investiga la gestió de la DANA, el govern valencià va responsabilitzar Salomé Pradas, l’aleshores consellera de Justícia i Interior, que va ser destituïda setmanes després del temporal, de l’enviament de l’alerta.

“Ningú de la CHJ, ni del Ministeri, ni de la Delegació del govern espanyol va advertir del que estava passant durant més de dues hores i mitja de silenci eternes. Quan ho va fer, va ser a través d’un correu electrònic que el president de la CHJ ni tan sols va traslladar al plenari del CECOPI”, ha afegit. Així mateix, ha defensat que l’operatiu de pluges “sí que va funcionar” i ha sostingut que les pluges van ser al nord, mentre que les pitjors conseqüències van anar al sud, on no va ploure la tarda del 29 d’octubre. “El que no va funcionar va ser la riuada que no vam saber”, ha afegit. “Aquesta és l’explicació de per què es va produir la desafortunada i terrible situació que molta gent rebés un missatge d’alerta quan la riuada ja els havia arrasat. Els vam avisar perquè es preparessin de la possible ruptura d’una presa sense saber que el Barranc ja els havia sepultat”, ha reblat.

Nega que estigués incomunicat el dia del temporal i al·lega que va participar en setze trucades

Un altre dels punts en els quals ha volgut posar èmfasi Carlos Mazón ha estat en el seu paper el dia de la DANA. Va ser quan va dinar amb la periodista Maribel Vilaplana per oferir-li la presidència de la televisió pública valenciana i va acabar arribant al CECOPI quan la reunió feia tres hores que estava en marxa. “És rotundament fals que estigués incomunicat”, ha afirmat. I, com a prova d’això, ha assegurat que des que va començar el CECOPI fins a les vuit del vespre va participar en setze trucades. Sobre si l’enviament massiu es va fer tard a causa de la seva absència, ha tornat a sacsejar-se les responsabilitats: “És impossible que el CECOPI esperés algú que no forma part del seu òrgan decisor per prendre una decisió”.

En relació amb les setze trucades, Mazón ha especificat que cinc van ser amb Salomé Pradas, consellera de Justícia i Interior i responsable de les emergències, tres amb Vicente José Mompó, el president de la Diputació de València, i dos amb Juanfran Pérez Llorca, el síndic del PP, que feia una “ronda de preparació i informació sobre els pobles”. A més, va parlar amb l’alcalde de Cullera (que és qui va afirmar que aquesta trucada va ser “més pròpia d’algú que acaba de sortir d’un dinar de cinc hores”), amb el director general de Comunicació de la Generalitat Valenciana, amb el secretari autonòmic d’Infraestructures, amb la directora general de la secretaria del gabinet i amb el director general d’organització i coordinació de Presidència.

Acusa Pedro Sánchez de convertir a València en un “tauler de joc polític” i “instrumentalitzar el dolor”

Carlos Mazón també ha defensat no haver demanat la declaració de l’emergència nacional com va reclamar des del primer dia Alberto Núñez Feijóo. “Cap dels tècnics ho va considerar necessari i vam confiar que el govern espanyol col·laborés al màxim i enviés tota l’ajuda necessària i de la manera més ràpida possible per fer front a la catàstrofe”, ha argumentat el president valencià. “Mentre jo els implorava col·laboració i recursos amb el millor dels meus somriures, ells pagaven la primera campanya de publicitat online contra mi”, ha lamentat. I ha deixat dos interrogants en l’aire: “Creu algú que hauria estat adequat cedir el comandament de l’emergència a aquells que escatimen en recursos amb l’objectiu de perjudicar la Generalitat malgrat que sàpiguen que perjudiquen els valencians? Era el moment que la Generalitat llancés la tovallola davant els valencians?”.

A més, ha estat molt dur amb la Moncloa i ha acusat el govern espanyol d’haver “endarrerit els ajuts i tardat a enviar efectius” i d’haver “escatimat en l’enviament de militars i maquinària” perquè haver decidit que el que passava en València “no era la catàstrofe natural més gran que s’ha viscut a Espanya en la història recent, sinó un tauler de joc polític en el qual poder debilitar el seu rival”. “Totes les decisions que han pres respecte a emergència i recuperació les han pres de manera mesurada, freda i calculada, assignant més o menys recurs a València en relació amb quant creien que aquests recursos podien perjudicar o beneficiar a la Generalitat”, ha reblat.

Així mateix, ha acusat el govern espanyol de “construir un relat” amb “flagrants falsedats” i una “maquinària de manipulació i mentides” per “tapar la veritat”, “ocultar els seus errors” i “cobrar-se la victòria política que no van aconseguir a les urnes”. “Va activar les seves terminals mediàtiques per activar una campanya per culpar la Generalitat i a mi de la catàstrofe. No soc una víctima, soc un dany col·lateral de les excuses del govern espanyol per defer-se de la seva responsabilitat”, ha esgrimit. Finalment, ha retret als partits d’esquerres que hagin “instrumentalitzat el dolor provocat per una tragèdia per intentar obtenir rèdits polítics” i ho ha comparat amb el Prestige, l’11-M i el coronavirus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!