El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, està a l'ull de l'huracà des que el passat 29 d'octubre una DANA arrasés gairebé un centenar de municipis i provoqués 224 morts. Precisament, aquest dissabte més de 25.000 persones van participar en la quarta manifestació a València per reclamar la dimissió del president popular, tot i que Mazón no té cap intenció de deixar el càrrec. Ara, segons avança elDiario.es, la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, en mans de Marciano Gómez, ha decidit ampliar el contracte de gestió logística del departament de Sagunt adjudicat el 2023 a l'empresa Kanbanlog SL, propietat de l'empresari Miguel Sanfélix, a qui la Fiscalia Anticorrupció demana 16 anys de presó pels presumptes delictes de prevaricació, suborn i blanqueig de capitals en el marc del cas Osvaldos, una presumpta trama de cobrament de comissions en la sanitat pública valenciana durant els governs autonòmics del PP. En el cas figura com a principal processat l'exdirector gerent de l'Hospital Provincial de València, Sergio Blasco, i el seu tiet, l'exconseller del PP, Rafael Blasco, condemnat pel desviament dels fons de la cooperació.
Necessitats derivades de la DANA
El 2023, el govern de Mazón va adjudicar un contracte per 2,2 milions d'euros a aquesta empresa. Tanmateix, el passat 23 de gener la Conselleria de Sanitat valenciana va publicar a la Plataforma de Contractació del Sector Públic una resolució que amplia el contracte per un import total de 802.230 euros, al·legant que la DANA ha "suposat un increment de l'activitat assistencial" al departament de Salut de Sagunt. En concret, la resolució assenyala un augment del 36% dels pacients amb diàlisi derivats d'altres departaments i fins a un 20% de pacients d'atenció primària i externs "de la unitat d'atenció farmacèutica". "La recent DANA evidencia la necessitat urgent de millorar la gestió de traçabilitat, control d'estoc i seguiment de caducitats en el Servei de Farmàcia Hospitalària", i afegeix que les "limitacions actuals" en aquesta mena de processos "han derivat en problemes significatius que han afectat la correcta gestió i distribució de medicaments, especialment en àrees sensibles com la planta hospitalària, centres d'hemodiàlisi i consultes externes".
Per ampliar el contracte, el govern de Mazón afirma que arran de la DANA s'han "esdevingut circumstàncies sobrevingudes i imprevisibles" en comparació amb el moment en el qual es va adjudicar la licitació del contracte. Tanmateix, el departament autonòmic de Sanitat fa referència a l'"increment poblacional" del departament de Salut i de la riada que "ha posat de manifest la necessitat d'incorporar noves prestacions", entre elles, el control d'estocs i de caducitats per la traçabilitat integral dels productes farmacèutics, fent servir un nou programari, així com la incorporació d'un sistema d'emmagatzematge automatitzat i refrigerat. El departament de Salut de Sagunt denuncia que la sobrecàrrega de treball a conseqüència de la DANA "resulta inassumible". La riada ha comportat la derivació de pacients que necessita "traçabilitat i gestió" a través del sistema de gestió logística "automatitzada per l'empresa contractista". També sol·licita ajuda per a la farmàcia de pacients externs d'altres departaments, els quals han traslladat el seu domicili a Sagunt.
Un empresari investigat
L'empresa de Miguel Sanfélix és de primera línia en l'àmbit sanitari valencià, i recentment, ha aconseguit altres contractes públics de la Generalitat. En concret, un al mes de desembre per al servei de manteniment integral de l'equipament d'automatització logística instal·lat al magatzem general de subministraments de l'Hospital de la Vila Joiosa, per un import de 111.320 euros. El segon és de fa només dues setmanes, amb dos contractes menors a Alcoi.
La Fiscalia acusa l'empresari de tenir un "paper molt rellevant" en la creació "de l'entramat societari" d'una presumpta xarxa de corrupció per desviar diners en el seu benefici, i també de Sergio Blasco, "els seus familiars i la resta d'acusats" i xifra en 275.623 euros les comissions que suposadament es van quedar. La Fiscalia assenyalava en el seu escrit que l'empresari va fer servir la seva xarxa de societats per cobrar les comissions d'altres adjudicataris i de signatures subcontractades, per beneficiar-se econòmicament "de manera il·lícita". A més, segons apunta el digital, en el portal de transparència GVA Oberta, consta que el conseller Marciano Gómez actualment té una participació d'1,9 milions d'euros a Iniciativas Médicas y Farmacéuticas SL, la qual va fer pagaments sospitosos en aquesta presumpta trama. El jutge va considerar que els pagaments es van fer "sense cap justificació".