El 50% dels castellanoparlants defensa el sistema d’immersió lingüística a Catalunya. Això és el que ha conclòs el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) en la seva darrera enquesta metodològica i d’actituds sociopolítiques. Segons un estudi realitzat durant el mes de desembre del 2021, l’ús del català a l’escola catalana no genera gaire polèmica entre els ciutadans de Catalunya. Un 20% dels ciutadans considera que l'ús del català a l'ensenyament és insuficient; i un 22% considera que és excessiu. En canvi, gairebé el 60% de la població creu que el nivell de català que hi ha a les aules ja és l'adequat. En la mateixa línia, el 76% dels enquestats està molt o més aviat d'acord en la defensa del model d'immersió lingüística. Defensen aquest model els votants independentistes i els d’En Comú Podem. Més del 60% dels votants del PSC hi està a favor, mentre que es posicionen en contra els votants del PP, Cs i Vox.

Ara bé, una de les dades que també reflecteix aquest estudi del CEO és que els catalanoparlants canvien de llengua. Ja no és només un debat candent dels darrers mesos a Catalunya, sinó que el CEO així ho ha confirmat. El 60% dels catalanoparlants canvien de llengua i responen en castellà quan algú se'ls adreça en llengua espanyola. En canvi, al revés els percentatges són inversos. Només 4 de cada 10 castellanoparlants han assegurat que passen a parlar en català si veuen que el seu interlocutor se'ls adreça en llengua catalana. Es tracta, doncs, d’unes dades que afecten directament una de les reclamacions que s’ha fet en els darrers mesos des de la banda catalanoparlant: que per salvar la llengua cal mantenir el català a la conversa.

Amb què xoca aquesta idea? Doncs amb una conclusió a la qual també ha pogut arribar el CEO a través d’aquesta darrera enquesta: la majoria dels castellanoparlants considera que és de mala educació contestar en català quan l’interlocutor comença a parlar en castellà. Concretament, així pensen 6,45 castellanoparlants de cada 10. En canvi, no pensen que al revés passi el mateix. Només el 28% dels castellanoparlants creu que és de mala educació respondre en castellà davant d’una persona que ha començat a parlar en català. I què opinen els catalanoparlants? Doncs els percentatges són més estables, però fins a un 38% considera que és de mala educació respondre en català a un castellanoparlant, i un 46% diu que no està bé respondre en castellà quan se t’adrecen en català.

Davant d’aquest escenari, el CEO també ha conclòs que fins a un 82% dels catalans decideixen adreçar-se a algú en la seva llengua materna si no saben què parla el seu interlocutor. Afirmen, doncs, que tendeixen a mantenir la seva llengua d’identificació. Ara bé, també és important assenyalar que, en aquesta situació, els bilingües opten per dirigir-se a aquesta hipotètica persona en castellà. Un dels aspectes fonamentals del debat dels darrers mesos relacionat amb la llengua catalana és la salut del català. En aquest sentit, el Centre d’Estudis d’Opinió també ha pogut arribar a la conclusió que el 80% dels catalanoparlants considera que la situació del català al país ha empitjorat. El CEO, però, no ha anat més a fons i no ha pogut saber quins són els motius que porten els catalanoparlants a opinar això, segons ha reconegut el seu director, Jordi Muñoz, en roda de premsa.

Vacunació obligatòria

El CEO també ha decidit preguntar als catalans què opinen sobre la pandèmia i la gestió que es fa per combatre el coronavirus. Un dels aspectes a destacar és què opinen els catalans sobre la vacunació. Doncs segons el CEO, el 68% dels catalans considera que la vacunació hauria de ser obligatòria al país, una mesura que ja han tirat endavant alguns països europeus. Aquesta opinió és majoritària a mesura que la gent va envellint. Només opina d’aquesta manera el 58% dels joves d’entre 16 i 24 anys, mentre que la vacuna obligatòria és una petició que fan el 75% de les persones més grans de 65 anys.