La creació d'un exèrcit propi català en cas d'independència comptaria amb el suport de gairebé el 50% de la població catalana, segons el darrer Baròmetre de Política de Defensa de Catalunya de la Societat d’Estudis Militars obtingut per l’ACN. La nova enquesta —la 8a sobre aquesta qüestió— mostra un lleuger creixement respecte a la del 2023, amb un suport del 49,4% —0,2 punts per sobre de l'anterior— enfront un 40,1% que es mostra en contra. El sondeig recull per primer cop l'opinió dels votants d'Aliança Catalana, ja que fins ara no tenien representació parlamentària, i són els que es mostren més a favor a un exèrcit català: el 87% voldria la seva formació. Per grups d’edat, els més partidaris tornen a ser els menors de 30 anys, un 66,4% (+3,3), i també les persones que es declaren de centredreta (61,7%).
El Baròmetre de Política de Defensa de Catalunya és un encàrrec de la Societat d’Estudis Militars al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). L’enquesta s’ha realitzat durant el mes d’octubre mitjançant 1.612 entrevistes telefòniques i presencials a població major de 16 anys resident a Catalunya, en les quals es preguntava principalment per l’opinió de la ciutadania de Catalunya sobre unes forces de defensa en cas d’independència.
Tercer resultat més alt
L'enquesta d'enguany revela que el suport del 49,4% a tenir un exèrcit propi és "equiparable al d'altres països europeus semblants a Catalunya" és el tercer més alt en els vuit anys consecutius en què s'ha realitzat l'enquesta. El resultat més elevat va ser l'any 2021, fins al 51%. Pel que fa als detractors, es van imposar l’any 2018 amb un percentatge molt ajustat i, més clarament, l’any 2020 amb el 45,4% dels enquestats (pel 42,8% que va donar suport a l’exèrcit català). De mitjana, al llarg dels vuit anys de l’enquesta s’imposen els partidaris, amb un 49,4%, casualment, el mateix nivell de suport que aquest 2024.
Els simpatitzants d'Aliança Catalana són majoritàriament favorables a tenir un exèrcit català. Gairebé el 87% dels enquestats que van votar aquesta opció política es posicionen en aquest sentit, molt lluny dels votants del segon partit més proper a reclamar l’exèrcit català, que són els de Junts per Catalunya amb un 60,7%. Els votants d’ERC a favor d’un exèrcit català retrocedeixen lleugerament, del 58% registrat el 2023 fins al 55,5% de l’enquesta d’aquest 2024. Seguit dels votants del PSC, que a diferència de la darrera enquesta, ara es decanten més pel no a un exèrcit català amb el 48% de les respostes.
Catalunya, membre de l'OTAN?
Per franges d'edat, els menors de 30 anys són les més partidàries d’un exèrcit català. En aquesta franja d’edat (16-29) el suport és del 66,4%, que suposa un increment de més de 3 punts respecte a l’últim baròmetre. Els favorables baixen gradualment fins a arribar a la franja dels majors de 60 anys, on s’imposen molt clarament els que no voldrien que Catalunya tingui un exèrcit propi amb gairebé la meitat dels enquestats (48,1%). D’altra banda, l’enquesta també ha preguntat novament pel suport a les missions internacionals de pau. En aquest cas, continua al voltant dels 7 de cada 10 enquestats (65,7%) com en anteriors enquestes. Així mateix, baixa fins al 50,3% (el 2023 era 55,2%) la població catalana estaria d’acord que Catalunya fos membre de l’OTAN en cas d’esdevenir un país independent.