Totes les entrevistes que hem fet a ElNacional.cat al llarg d'aquesta campanya als diferents caps de llista de Catalunya s'han tancat amb la pregunta d'un col·laborador del diari. En el cas de la candidata del PSC, Meritxell Batet, és la jurista i politòloga Montserrat Dameson qui ha formulat la darrera qüestió: "per què un català independentista s’hauria de creure que votant el PSOE atura l'extrema dreta si, per exemple, en matèria d'independentisme, el PSOE a Catalunya s'ha manifestat amb l'extrema dreta?"
Per Batet, l'argument per respondre és "bastant senzill". La cap de llista del PSC assegura que aconsellaria a l'independentista que "pensés com estava la Catalunya del 2018 i com està la Catalunya del 2023". "Jo crec que només aquells que viuen còmodament instal·lats en el conflicte o que pensen que el conflicte i la tensió és millor, és a dir, com pitjor millor, només aquells negarien aquesta realitat: i és que avui Catalunya està infinitament millor que el 2018", assegura la dirigent socialista.
Amb el diàleg per bandera
La presidenta del Congrés no dubta a recórrer per a la seva resposta a Dameson a l'argumentari de campanya del PSC, i en treu un dels arguments que més ha utilitzat i que descriu com a "molt poderós". Segons Batet, amb Pedro Sánchez a La Moncloa, hi ha al capdavant del govern d'Espanya "una persona amb sensibilitat, amb ganes de parlar, que ha fet del diàleg la seva bandera" —"se l’ha jugat per nosaltres", assegura— i, a més, ho ha fet "per convicció, per millorar la nostra convivència" i "sense càlcul electoral, sense pensar si això el podria afavorir electoralment, sinó perquè realment creu que una de les responsabilitats màximes d'un governant és generar convivència, no posar més problemes, més pals a les rodes".
"Per tant, em sembla que la diferència és palesa, és abismal, i per això estic segura que Pedro Sánchez podrà continuar sent el president del govern espanyol i que Catalunya serà cabdal justament per aquesta victòria", conclou.