Durant la primavera del 2017 la tensió entre els departaments de Governació i Vicepresidència sobre qui havia d'assumir la compra de les urnes per fer el referèndum van encarnar-la els seus màxims representants, Meritxell Borràs i Oriol Junqueras. Aquest dimecres, l'advocada de l'exconsellera Borràs ha assenyalat que la seva defensada no va tenir res a veure amb cap actuació vinculada amb l'organització de l'1-O. Ella és una dels membres del Govern Puigdemont a qui les acusacions lliuren de la rebel·lió i la sedició i rebaixen la petició de penes als 7 anys de presó per suposada malversació. I és en desmuntar aquest delicte que ha centrat els esforços la seva lletrada, durant l'informe final.
Judit Gené, membre del bufet de Xavier Melero, ha criticat "el biaix de fiscalia, advocacia i Vox per fonamentar les seves acusacions" i s'ha queixat que "només es fixen en els aspectes que perjudiquen". Per tot això ha ironitzat que després de parlar de "rebel·lió postmoderna, sense alçament, arriba la malversació postmoderna, on no importa si hi ha perjudici, ni qui l'ha fet". En aquest sentit ha sustentat la seva defensa en negar d'una banda que les despeses que se li atribueixen per justificar el delicte de malversació no eren competència seva i de l'altra que aquestes mateixes despeses es fessin després de l'acord de Govern del 6 de setembre, quan l'executiu va comprometre's a assumir els costos per l'1-O de manera col·legiada. Sobre aquell acord, i en la línia del que han fet altres defenses, ha explicat que "allò es va quedar en el pla polític".
El dia que va anunciar la incorporació del referèndum al full de ruta, durant una compareixença al Parlament, Puigdemont va deixar clar que traslladava l'encàrrec a Oriol Junqueras i Raül Romeva, a Vicepresidència i Exteriors. I a això s'ha agafat la defensa de Borràs, espolsant-se qualsevol mena de responsabilitat. "Té el convenciment i la certesa que ni ella ni ningú del seu departament va fer res directa ni indirectament relacionat amb el referèndum", ha sentenciat, tot afegint que "les despeses que se li atribueixen no eren competència seva". Fet l'apunt, ha entrat al detall de les partides que l'acusació aporta a les seves conclusions. "no es va fer res des del CTTI", "cap de les campanyes de publicitat han estat propugnades ni impulsades dels del departament de Governació", la conselleria de Borràs "no va fer cap contracte amb Unipost relacionat amb les paperetes i el material electoral ni era un dels suposats cinc departaments entre els quals s'havia de dividir el pagament". Però no només això. Gené també ha recalcat que la seva clienta "no va fer ni un sol tuit, ni una sola declaració pública" vinculats a l'1-O, que "no apareix a l'agenda Moleskine, en cap reunió" i que "de 10.000 correus que li han intervingut a Borràs, cap d’ells té relació alguna amb el que aquí s’està jutjant".
Durant la seva exposició final, la magistrada ha acusat la fiscalia i l'advocacia de "falta de rigor" i de fer "acusacions gratuïtes, quan estan demanant ni més ni menys que set anys de presó". I ha posat com a exemple el fet que "quan a les conferències es parla de coses que no ens agraden és malversació" o que "quan els visitants internacionals opinen i fan rodes de premsa amb opinions que no agraden a la fiscalia, el seu viatge i la seva estada és susceptible de malversació". Tanmateix, amb qui ha estat més dura i contundent és amb Vox i ha demanat que les conclusions del partit d'ultradreta no es tinguin en compte a l'hora d'emetre la sentència. "L'acusació popular ha exercitat de manera abusiva i arbitrària l'acció penal ", s'ha queixat Gené, qui per cert ha aprofitat per posar de manifest que "per fets idèntics s'ha deixat fora l'exconseller Santi Vila". Segons el seu parer, "això només s'explica perquè són motius polítics i ideològics".