L'exconsellera de Presidència de la Generalitat Meritxell Budó (Junts) ha defensat com a membre del partit que la llei d'amnistia ha de permetre "òbviament" la tornada del president Carles Puigdemont a Catalunya. "Aquesta amnistia ha de recollir tot allò que té a veure amb les persones que han volgut exercir la llibertat política a Catalunya, de manera que òbviament el president Puigdemont ha de poder tornar", ha assegurat en una entrevista d'Europa Press. Segons Budó (ara alcaldessa de la Garriga i presidenta de l'ACM), no s'entendria una amnistia que impedís el retorn del també eurodiputat de Junts, tot i que ha mostrat confiança en la decisió que es prengui.
“Primer hem de veure si hi ha un acord o no, si hi ha aquesta amnistia o no. Però ho repeteixo: jo el que celebraria és que es puguin restablir els drets personals, civils i polítics de les persones que han patit la repressió de l'Estat”, ha dit. Sense precisar què comportaria el retorn del president a l’exili, considera que l'amnistia seria "un punt d'inici en el que és la resolució del conflicte, que encara existeix i que cal resoldre des del diàleg i la negociació" per arribar a un punt final que, a parer seu, pot passar per un referèndum.
“No repararà tot el mal que s'ha patit durant aquests sis anys de repressió, però sí que resoldrà aquesta persecució que alguns dirigents polítics i ciutadans d'aquest país, la societat civil, pateixen arran de tot el que ha comportat l'1-O”, ha manifestat Budó. Per a ella, l'amnistia genera “el màxim consens” entre la ciutadania de Catalunya, i per això defensa que ha de ser el punt d'inflexió necessari per buscar una sortida al conflicte.
Zapatero, a favor de l’amnistia
Aquestes declaracions coincideixen amb les de l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, també a favor de l’amnistia. Zapatero, que està mostrant el seu total suport a Pedro Sánchez, especialment, des de l'inici de la campanya de les eleccions generals del 23-J, ha defensat que la llei d'amnistia -condició dels partits independentistes per donar suport a la investidura de Sánchez—, és "una convocatòria a la concòrdia" i ha instat el PP a secundar-la, com els socialistes "van donar suport sempre en temes d'Estat", en especial, en moments especialment complicats, com van ser la lluita contra el terrorisme d'ETA, quan formaven part de l'oposició. A més, ha reivindicat que des del PSOE "volem compartir un futur junt amb Catalunya", perquè considera que la democràcia espanyola és "una de les millors del món".