La consellera d'Acció Exterior i la Unió Europea, Meritxell Serret, condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a 1 any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa en considerar-la autora d'un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver impulsat l'1-O, ha reiterat que ella complia un mandat democràtic, i que "organitzar un referèndum no és un crim". L'endemà de la condemna del TSJC, Serret ha reconegut que la sentència no va ser cap sorpresa, ja que, "tenint en compte els precedents" contemplaven tots els escenaris. En una entrevista aquest dijous a El Matí de Catalunya Ràdio, la consellera ha assegurat que "estem davant de casos i decisions arbitràries i esbiaixades per part dels tribunals espanyols. Seguirem donant la cara i posarem en evidència aquestes mancances democràtiques". Preguntada sobre si s'ha produït un judici just ha lamentat que "estem davant d’una causa judicial, i no estem davant de sentències justes, sinó arbitrarietats".
Repressió judicial i persecució
Meritxell Serret ha evitat parlar de les crítiques que va rebre de Clara Ponsatí i ha agraït les mostres de suport per part de tothom que va rebre tant el dia del judici com ahir quan es va conèixer la sentència. En la roda de premsa que Clara Ponsatí va oferir des del Col·legi de Periodistes a Barcelona en el seu retorn exprés a Catalunya, va criticar la forma com va tornar de l'exili la consellera Meritxell Serret, amb un retorn pactat amb el Tribunal Suprem, i va assegurar que no l'acompanyaria al TSJC, on havia d'anar a declarar l'endemà. En aquell moment, Ponsatí es va referir a la "doctrina Serret" que va establir el seu retorn, i la qual cita el jutge Llarena en la seva darrera interlocutòria. "Serret després està voltant pel món i posa la bandera espanyola d'una mida tres vegades més gran que la catalana", ironitzava sobre la visita del president Pere Aragonès a Colòmbia. Amb tot, Ponsatí també va mostrar el seu suport a Serret amb la condemna, "mai tindrem justícia davant d'un jutge espanyol; amb tu, Meritxell Serret!", va piular l'eurodiputada.
En aquest sentit, Serret ha afirmat que sempre estarà compromesa amb els seus companys que estan patint una repressió "aquesta unitat antirepressiva la que hem de defensar sempre". Amb tot, la consellera ha defensat que "Clara Ponsatí i la resta d'encausats estem patint una repressió judicial i una persecució per defensar una República Catalana".
Diàleg amb el govern espanyol
La titular d'Acció Exterior ha reiterat que des de la part independentista sempre han defensat el diàleg amb l'Estat espanyol, "un dels objectius de la taula de negociació és treure aquests enfrontaments dels jutjats". En aquest sentit, ha defensat que "l’únic que val és seguir, continuar i persistir en el diàleg, i buscar una solució democràtica al conflicte. Malgrat la voluntat de l'independentisme, la realitat és que el conflicte es manté als tribunals, tot i que, Serret ha tret pit de la reforma del Codi Penal "que ha permès el retorn de Clara Ponsatí", però ha insistit que "no s'acaba aquí. Hem de continuar, cal seguir resistint i seguir treballant".
Sobre la seva continuïtat al Govern, ha deixat clar que "la repressió no m'atura", i per tant no interferirà en la seva feina com a consellera. Preguntada per si tornaria a fer tot el que ha fet per arribar fins aquí, Serret ha esquivat la pregunta i ha reconegut que des de 2017 fins ara "tenim aprenentatges i coneixen les línies vermelles que ha creuat l’estat, hem après". Segons Serret, tot aquest recorregut "ens hem fet més forts i més resilients".