La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, dona per descomptat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la pot inhabilitar per l'1-O. "No dono les batalles per perdudes. Però ara com ara és el que no descarto i em mentalitzo", ha dit en una entrevista a RTVE. Aquest dimecres, Serret afronta el judici per l'1-O acusada per desobediència després que tornés de l'exili el març del 2021. Preguntada per les crítiques de Junts al viatge d'Amèrica Llatina, la consellera ha defensat que "en 9 dies el Govern s'ha reunit amb tants ministres com en els darrers 9 anys". I ha negat que la presència d'ambaixadors espanyols en reunions hagin condicionat el contingut de les trobades.
"Em plantejo noves etapes. El que no em plantejo és deixar de defensar un projecte polític. La política es pot fer des de molts àmbits. Esperaré a la sentència ferma", ha explicat davant la possibilitat d'una inhabilitació. Serret ha defensat que el seu retorn a Catalunya "no perjudica les altres causes" argumentant que el seu cas era "molt específic" perquè, segons ha dit, no li van enviar més euroordres després de la sentència de l'1-O. En aquest sentit, ha dit que té la "consciència tranquil·la" i ha considerat que "són precedents que amb el temps es veurà que poden ser positius per al conjunt".
Suport a Marta Rovira
Després que la presidenta de Junts, Laura Borràs, hagi criticat les paraules de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sobre l'1-O, Serret ha afirmat que "la crítica per la crítica i el no pel no" no són una opció i ha demanat a Junts que faci una "proposta contrastada". I és que, segons la consellera, ara per ara l'única proposta "estructurada" que hi ha sobre la taula és la d'ERC.
I pel que fa a les crítiques, també de Junts, sobre el viatge del Govern a Amèrica Llatina, Serret ho ha qualificat de "polèmiques interessades". La consellera ha defensat que ha estat un "viatge d'alt nivell com feia temps que no hi havia" tot remarcant que l'executiu s'ha reunit amb 5 ministres i 2 expresidents d'estats. Ha atribuït la suspensió de reunions a "canvis d'agenda d'última hora" i ha remarcat que en el cas del president de Colòmbia es va anul·lar perquè hi havia un conflicte al Caucas. Així mateix, ha explicat que els governants amb qui s'han reunit s'ha interessat pel procés. "És quelcom que saben que està allà, que hi ha una negociació i els interessa saber què està passant", ha dit.
Agricultura no va assumir cap cost del referèndum
Al gener, els magistrats del TSJC Jesús María Barrientos i Carlos Ramos van proposar al mateix tribunal la seva abstenció en el judici contra Serret, per l’1-O després que Tribunal Suprem anul·lés el judici contra la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell per falta d’imparcialitat d’aquests dos magistrats i evitar que aquesta situació es torni a produir.
En la seva declaració davant Pablo Llarena l'abril de 2021, després del seu retorn a Catalunya, Serret va reconèixer rebre els "advertiments" que va enviar el Tribunal Constitucional i haver assumit el mandat democràtic per tirar endavant el referèndum. Serret també va "corroborar" que des de la conselleria d'Agricultura "no es va assumir mai cap mena de cost relacionat amb el referèndum". "Ara continuarem amb tot el procés judicial i seguirem amb aquesta posició que tinc de diputada exercint políticament" i treballant "per una solució política al conflicte", defensava llavors Serret. En el seu retorn, l'ara consellera d'Exteriors va rebre el suport d'ERC i també de Carles Puigdemont, amb qui va compartir exili durant més de tres anys.