La cancellera alemanya, Angela Melkel, ha deixat en evidència el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha anunciat que els ajuts d'atur temporal ERTO -els Kurzarbeitergeld, en alemany- s'allargaran fins a finals de l'any 2021 per la crisi del coronavirus. El govern espanyol s'ha limitat a indicar per ara que estudia estendre els ERTO més enllà de setembre, però no les té totes per fer el pas.
A Alemanya, en canvi, els partits que formen la coalició de govern, els democratacristians de la CDU i els socialdemòcrates de l'SPD, han arribat a un acord per ampliar el sistema d'atur parcial que expirava el març del 2021, fins a finals d'any. D'aquesta manera, les dues grans famílies polítiques d'Alemanya asseguren aquesta protecció laboral almenys fins de les eleccions previstes a la tardor del 2021.
El govern d'Angela Merkel preveu que l'allargament tingui un cost de 10.000 milions d'euros. El mecanisme permet a les empreses reduir la jornada dels seus empleats, mentre que el Estat es fa càrrec d'entre el 60% i el 87% del salari del treballador.
"En aquests moments es tracta d'estabilitzar l'economia", ha indicat el ministre de Finances d'Alemanya, Olaf Scholz, aquest dimecres en una entrevista amb la televisió ZDF. "Com que actuem amb rapidesa i de manera integral, Alemanya ha superat la crisi molt millor que altres països", ha afegit.
Scholz ha destacat que s'estan veient algunes dades bastant positives sobre l'estat actual de l'economia alemanya. "Les coses van millor del que es temia fa unes setmanes", ha subratllat.
Per la seva banda, el ministre alemany d'Ocupació, Hubertus Heil, ha defensat a l'emissora Deutschlandfunk l'extensió del Kurzarbeitergeld en considerar que Alemanya s'està enfrontant a la crisi més profunda des de fa generacions, advertint que "no hi haurà acabat l'1 de gener ".
L'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis), ha informat que el conjunt de les administracions públiques d'Alemanya va registrar un dèficit financer de 51.600 milions d'euros en els sis primers mesos de 2020 com a conseqüència de l'impacte de la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus, cosa que equival al -3,2% del PIB, en contrast amb el saldo positiu de 46.500 milions o un superàvit del 2,7% comptabilitzat la primera meitat del 2019.
El govern espanyol tot just té prevista una reunió divendres amb sindicats i patronal per abordar la qüestió de què fer amb els ERTO.