El govern alemany, encapçalat per Angela Merkel, situa Espanya com el nou problema d'Europa, segons informa el mitjà americà Bloomberg, que cita fonts de la cancelleria. A més de ser el pitjor estat a combatre el coronavirus, no té govern estable des del 2015 i té dos problemes irresolts: el conflicte de Catalunya i la decadència de la monarquia, recorda.

Segons Bloomberg, a Merkel li preocupa tant el fet que Espanya, i en concret Madrid, s'hagin convertit en el focus de la pandèmia del coronavirus a la UE, com el fet que s'hi està revelant una "política tòxica". La crítica se suma a la que ahir dissabte feia The Economist des del Regne Unit, que parlava d'una "política verinosa". "Les autoritats alemanyes observen la situació d'Espanya amb una preocupació creixent", explica. Afegeix sense embuts que "el sistema polític espanyol està trencat", una imatge pèssima perquè entra en la via que s'acaba en l'Estat fallit.

"Espanya està pagant un preu alt pel seu sistema polític trencat i s'està convertint de forma accelerada en el nen problemàtic de l'euro. Abans normalment era Itàlia la que es veia com el risc més gran. Però ara les autoritats d'Alemanya, que és el motor econòmic de la UE i qui paga més diners en el fons de recuperació de la Covid, estan preocupades per com de malament Espanya està afrontant la pandèmia", indica.

"La política tòxica d'Espanya i els problemes sanitaris preocupen Merkel", titula Bloomberg

En el fons hi ha el caos polític que tenalla la capital espanyola. "El rebrot dels contagis des de finals d'estiu ha posat al descobert vicioses divisions partidistes a Espanya, amb autoritats de l'administració regional de centredreta a Madrid que desafien amb agror les noves restriccions que ha imposat el govern socialista estatal. I el resultat ha estat una espiral en la crisi sanitària", indica.

Segons Bloomberg, fins ara Alemanya i els estats del nord s'havien fet els despistats amb Espanya perquè l'economia anava bé, però ara canviarà i aplicaran més rigor. "Durant anys, les autoritats de la resta d'Europa han fet els ulls grossos a l'aspror i les disfuncions d'Espanya, mentre l'economia anava funcionant. Però quan la quarta economia de l'euro s'ha enfonsat en la pitjor recessió econòmica d'Europa, es veuen obligats a seguir-ho més de prop", avisa.

Afegeix que en el govern de Berlín ha començat a preocupar que Espanya pugui provocar un efecte domino negatiu en altres Estats de la UE, "inclosa Alemanya". 

Catalunya

Segons el gran mitjà econòmic americà, a més dels temes habituals que la majoria d'Estats han d'abordar -com equilibrar les demandes d'empreses, treballadors, joves i jubilats- "Espanya s'enfronta a dues qüestions fonamentals que l'establishment es nega a encarar: què fer amb la monarquia i què fer amb Catalunya", diu. "Espanya és vulnerable", conclou, i recorda que ha tingut 4 eleccions en cinc anys i governa amb un pressupost prorrogat des del 2018.