La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han mantingut una conversa telefònica en la qual han parlat de la crisi a Catalunya. Així ho han afirmat fonts de la Unió Europea a l'agència Reuters, que asseguren que Juncker va parlar telefònicament amb Merkel del conflicte, des de Nova Delhi, on aquests dies se celebra una cimera Índia-UE.
A la trucada, que es va produir aquest divendres, els mandataris europeus van parlar del conflicte entre Catalunya i Espanya, entre d'altres temes. Encara que no ha transcendit el contingut de la conversa, la trucada entre Juncker i Merkel mostra la preocupació europea per una possible declaració d'independència la setmana que ve i per l'escalada de tensions entre Madrid i Barcelona després del referèndum de l'1 d'octubre.
Segons l'agència, hi ha una preocupació creixent dins la Unió Europea pel possible impacte negatiu de la independència de Catalunya sobre l'economia espanyola. A més, assegura que els líders europeus, en privat, es mostren preocupats per la violència utilitzada pels cossos de seguretat de l'Estat espanyol per combatre el referèndum de l'1 d'octubre.
D'altra banda, fonts de l'agència han avançat que la situació a Catalunya podria formar part de la conversa en la trobada de ministres d'Economia i Finances que se celebrarà dilluns i dimarts a Brussel·les, encara que el tema no estigui inclòs a l'agenda oficial de la reunió.
Impacte internacional
La trucada arriba després d'una setmana molt marcada a nivell internacional, i també europeu, pel cas català. Després del referèndum de l'1 d'octubre, de la repressió policial exercida pels cossos de seguretat espanyols i davant una possible declaració unilateral d'independència, diversos líders europeus han hagut de prendre posició i manifestar-se sobre el cas català.
També així ho ha hagut de fer el Parlament Europeu, que dimecres passat va celebrar un debat sobre el conflicte català, del qual va sortir una condemna unànime a la violència policial i també una incitació al diàleg entre governs.
Tot i que la Unió Europea ha assegurat en diverses ocasions que el cas català és un afer intern d'Espanya, i així ho va reiterar aquesta setmana la Comissió Europea quan es va negar a inicar qualsevol tipus de mediació en el conflicte, la trucada entre la cancellera alemanya i el cap de l'executiu europeu mostra que el que passi a Catalunya la setmana que ve preocupa el bloc comunitari.
Per dimarts que ve està previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui a la cambra catalana per explicar els efectes del referèndum de l'1 d'octubre.