Enèsim cas de censura per part del Partit Popular (PP) i Vox a publicacions en català o de perfil catalanista als ajuntaments on governen junts, un fenomen que es concentra amb insistència arreu del País Valencià. Si primer va ser a Borriana i després a Torrent, ara li toca el torn a Montserrat, petita localitat d'uns 7.000 habitants a uns 30 quilòmetres al sud-oest de la capital valenciana. El govern del consistori, encapçalat per Sergio Vilar (PP) i amb la regidoria de Cultura en mans de Vox, ha vetat la subscripció a les revistes Saó i Camacuc, al·legant que "promocionen els Països Catalans".
El regidor de Cultura de Montserrat, Juan José Rández (Vox), ha afirmat aquest dimecres en declaracions a À Punt, la radiotelevisió pública valenciana, que s'han vetat les citades revistes perquè "no quadren amb la nostra manera de pensar". "Per això s'han anul·lat [les subscripcions]", ha apuntat. Alhora, el regidor ultradretà ha assegurat que se substituiran per altres publicacions "menys polítiques", que en la terminologia dretana usualment vol dir ideològicament afí o de contingut acrític, o sobre "temes que interessen més al poble", com l'agricultura o les bandes de música, segons Rández.
Les revistes denuncien la "persecució malaltissa i selectiva"
La revista infantil Camacuc ha anunciat la decisió de l'Ajuntament de Montserrat a través d'un missatge a les xarxes socials, on asseguren que no entenen els arguments "dels qui neguen a les criatures el dret a llegir, aprendre i somiar en valencià". "Nosaltres continuarem contant", asseguren. Per la seva part, la redacció de Saó ha denunciat en un text publicat al seu web la "persecució malaltissa i selectiva del valencià", alhora que valoren la decisió com a "sectària i d'odi cap a la llengua que parlen majoritàriament al poble de Montserrat". També ha denunciat el cas l'associació Unió de Periodistes Valencians, que ha assenyalat a través d'una publicació a X (Twitter) que "en una democràcia, censurar revistes o diaris pel simple fet d'estar escrits en valencià no és tolerable". Un veto a les revistes que han qualificat de "censura ideològica".
Censuren la revista Saó a Montserrat:
— Revista Saó (@RevistaSao) January 15, 2024
La nova corporació de l’@AjMontserrat -integrada des de desembre pel PP, VOX i el grup independent Aigua- ha anul·lat la subscripció a la nostra revista a partir de gener#mesfortesquelacensura #valencià @revistesAPPEC https://t.co/1UbpLHewVS
🟡 Tenim una mala notícia per a les xiquetes i xiquets de #Montserrat i per a Camacuc. L’Ajuntament ha cancel•lat la subscripció
— Camacuc Editorial (@Camacuceditoria) January 16, 2024
❌ No entenem els arguments dels què neguen a les criatures el dret a llegir, aprendre i somiar en valencià
✍🏻 Nosaltres continuarem contant… pic.twitter.com/626xliTeyQ
Compromís i el ministre Urtasun fan front a PP i Vox
La política institucional també ha entrat al fang per parlar de la polèmica. Compromís ha denunciat el cas com a "censura" i "valencianofòbia" i ha anunciat una concentració divendres 19 a la plaça de l'església de Montserrat. "Així és com el PP 'defensa' la cultura valenciana", ha criticat el partit valencianista. Per la seva part, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha assenyalat que veu actituds antidemocràtiques en la censura a les revistes en català. En una entrevista a TV3, el ministre de Sumar ha assegurat que s'investigarà cas a cas i ha expressat el seu suport a la cultura en català al País Valencià i a les Balears, a on governa el PP amb el suport de Vox.