Gairebé 150 persones han resat el rosari aquest divendres a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar "la unitat catòlica d'Espanya" el dia de la Immaculada Concepció, després d'una convocatòria difosa a través de les xarxes socials. De fet, es tracta d'una convocatòria similar a la del passat 18 de novembre, quan uns 110 fidels del nacionalcatolicisme es van concentrar en el mateix lloc. En la concentració d'aquest divendres, un home aguantava amb les mans una figura de la verge, mentre que un portaveu seglar va llegir un manifest: el text defensava que Occident recuperi valors catòlics que considera que ha perdut i assegurava que hi ha persecució religiosa a Espanya. Alhora, definien l'Estat espanyol com una terra que "no s'entén sense la creu", per la qual cosa el portaveu ha justificat resar per la unitat catòlica de l'Estat. Diverses entitats havien convocat per aquest divendres, dia de la Immaculada, un 'Rosari per la Unitat Nacional d'Espanya' al qual es van adherir fidels en més de 60 ciutats, amb lectures incloses d'un manifest.

Segon rosari a plaça Sant Jaume

Precisament, el passat 18 de novembre hi va haver una altra convocatòria per resar contra l'amnistia als represaliats independentistes catalans aprovada entre el PSOE i l'independentisme. Aleshores, un sacerdot va iniciar l'acte cap a les 19.15 hores amb un discurs similar al d'aquest divendres: defensaven que "les arrels són catòliques" a Espanya i després va resar el rosari fins a les 19.45 hores, quan ell mateix va tancar-lo amb els crits de 'Viva España', 'Viva Cristo Rey', 'Viva Catalunya española'.

De fet, un dels promotors d'aquest rosari és el catòlic espanyol Marcosa Vera, fill de Sentmenat (Vallès Occidental) que és president de l'Associació Benèfica Jóvenes de San José. Acostuma a difondre missatges ultracatòlics vinculats amb l'espanyolisme radical. "Per llei natural estem obligats a estimar especialment i defensar la societat en què vam néixer, de tal manera que tot bon ciutadà estigui aviat a escometre fins i tot la mateixa mort per la seva pàtria", diu una cita del Papa Lleó XIII, que va regnar entre el 1878 i el 1903 el Vaticà, i que té en un dels seus tuits Marcos Vera. 

De fet, fins i tot té republicacions de l'extrema dreta de Vox, amb el xoc contra els comuns i la botifarra de Jéssica Albiach. "Els comunistes hiperventilats estan molt nerviosos davant la mobilització del poble espanyol", diu el tuit de Vox que ha republicat Marcos Vera. També es pot veure en mobilitzacions contra l'amnistia o acusacions contra Pedro Sánchez de traïdor. 

Rosari a favor de García-Castellón

La vinculació de l'espanyolisme radical i l'ultracatolicisme ha estat una constant en els últims mesos. Sobretot arran de les negociacions entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i Junts per Catalunya. Això s'ha pogut veure reflectit en les protestes del carrer Ferraz de Madrid just davant la seu del PSOE. Allà, el passat dimecres 29 de novembre s'hi va resar un rosari en favor del polèmic jutge Manuel García-Castellón, que manté la persecució contra líders independentistes arran del cas de Tsunami Democràtic. De fet, persegueix el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb els delictes de terrorisme.