L'endemà de la dimissió del portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, arran d'una denúncia anònima que l'acusava de maltractar les dones en l'àmbit psicològic i sexual, i després de la denúncia formalitzada per l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá per assetjament, més dones s'han sumat a les denúncies anònimes a les xarxes contra el polític. Algunes ho han fet a través del compte d'Instagram de la periodista Cristina Fallarás, espai on es va publicar la primera denúncia, ja que funciona com una bústia per compartir denúncies anònimes de violència masclista. D'altra banda, el diari Infolibre ha publicat el testimoni d'una altra dona que, sota el nom de Carla, ha compartit la seva vivència després d'un any de relació amb Errejón, a qui ha qualificat de "maltractador psicològic". 

Assetjament per Telegram i tractaments humiliants

El testimoni més impactant és el d'una dona que explica que es va trobar en una habitació amb el polític i que aquest va tancar amb pestell la porta, la va despullar i la va llançar al llit. Relata que en trobar-se en aquesta situació es va "bloquejar" i no va saber reaccionar. "Mentre mil pensaments passen pel teu cap, ell t'agafa dels cabells, es droga a sobre teu, unes ratlles als llavis, altres al cul... Per tot el cos i moltes vegades", explica. La dona assegura que, en el context de la relació sexual, Errejón provoca ferides, i puntualitza que "algunes es veuen, i d'altres no", en una referència a la violència psicològica. En aquest sentit, assegura que el diputat li exigia que respongués a diferents preguntes com ell volia i que "s'assegurava" que ho fes encara que no volgués: "Digue'm de qui ets", "Digue'm quants anys tens", "Digue'm quant t'agrado" i "Digue'm qui sóc". "Hi ha moments en què no saps si t'has adormit, has perdut la consciència o has oblidat. Mentrestant, ell segueix. Segueix drogant-se. Se segueix escorrent. I torna a començar", denuncia. D'altra banda, explica que el polític la va assetjar contínuament a través de Telegram, fins que "es va cansar" d'ella. 

 

El testimoni publicat per Infolibre coincideix en l'assetjament a través de Telegram. Carla assegura que va  haver d'esborrar-se l'aplicació perquè el diputat "no acceptava un 'no' com a resposta", i que ell posteriorment va reconèixer-li que tenia "un problema". Aquesta dona el defineix com un "manipulador emocional i un maltractador psicològic", i l'acusa d'"hipòcrita" per atribuir al patriarcat el seu comportament, tal com justifica en la carta de dimissió, en comptes d'assumir la responsabilitat.

La periodista que signa la notícia en aquest mitjà, Marta Monforte, ha explicat que coneixia la història des de feia dos anys, però que Carla no havia volgut fer-la pública fins ara. Ha detallat que en aquest cas, la dona no denuncia maltractament físic, només abús psicològic. Com a exemple, afirma que Errejón no es dirigia en privat pel seu nom, sinó que feia servir qualificatius despectius, i que a l'hora de mantenir relacions sexuals no feia servir preservatiu sense haver demanat un consentiment previ. En llegir els testimonis d'altres dones al compte de Fallarás, Carla ha sentit que les històries que es denuncien són molt semblants. Monforte ha explicat que aquesta dona no vol que la seva identitat es faci pública perquè tem com podria afectar l'exposició a la seva vida personal, ja que és activista i es troba pròxima a alguns cercles polítics. 

Un altre testimoni compartit per Fallarás ha explicat que havia mantingut una relació amb Errejón anys enrere, i que més recentment van tornar a parlar, i van dir de fer una cervesa. Llavors ell li va insistir perquè anés a casa seva a través de Telegram, i quan ella li va dir que 'no', la va bloquejar. Una altra dona explica que va mantenir una relació de cibersexe amb Errejón, i que va sentir un "tracte desagradable i degradant". "Vaig sentir que era un objecte i que ell exercia poder sobre mi sense importar-li en absolut la meva persona", ha afirmat. 

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!