El govern de Carlos Mazón continua al punt de mira per la gestió deficient de la DANA, que ja ha deixat, pel cap baix, 211 víctimes mortals al País Valencià. El comissari de la Policia Local de Xàtiva i exmembre del comitè de coordinació de policies locals del País Valencià, Antonio Justo, ha explicat a elDiario.es que el govern valencià va incomplir la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, i el Pla Especial de Risc d'Inundacions. Tots dos documents especifiquen diversos punts el compliment dels quals estaria en dubte, segons les dades que se saben fins ara sobre la gestió de la catàstrofe per part del Centre de Coordinació d'Emergències, que depèn de la Conselleria de Justícia. El comissari apunta a la manca de creació —dins del termini i la forma establerts— de les cinc unitats bàsiques que preveu el Pla de Risc d'Inundacions, que són les d'intervenció, seguretat, sanitària, alberg i assistència i suport.
🔴 DANA a València, DIRECTE | Última hora de les inundacions, morts i desapareguts
Incompliments de la normativa
Segons explica Justo —també afectat pel pas de la DANA—, cada unitat bàsica té un cap, que forma part del comitè assessor que segueix l'evolució de l'emergència un cop s'ha constituït el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi). En aquest sentit, detalla que el dilluns 28 d'octubre (un dia abans de la tragèdia) "ja teníem informació del que venia" i afegeix que el dimarts 29 a les 7.30 hores, "l'AEMET va elevar l'avís a nivell vermell per pluges torrencials que van començar a créixer". El comissari ha defensat que el Cecopi s'hauria d'haver convocat a les 8.00 hores, però no es va reunir fins a les 17.00 hores. Amb les alertes de què disposava el govern valencià, haurien d'haver tallat la circulació "i evitar que la gent acudís als centres escolars i de treball". El comissari destaca l'incompliment de totes dues normatives. En primer lloc, apunta que els "bombers forestals, que són una unitat d'emergència que depèn de la Generalitat, amb 400 efectius i 40 autobombes d'exhauriment, va fer una jornada normal, com qualsevol altre dia". I, en segon lloc, apunta a l'actuació de la policia local, que era a la formació a l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe), davant l'avís d'AEMET, i en ser experts "van demanar la suspensió de les classes i se'ls va denegar. I van haver d'assistir-hi tant al matí com a la tarda".
Els articles 59 i 60 de la Llei de Protecció Civil assenyalen que "la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d'emergències pot encomanar la gestió ordinària i extraordinària de la Unitat de Brigades d'Emergència als serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament (SPEIS) de caràcter provincial, que compta amb personal especialitzat", i entre les seves funcions destaca “la intervenció en situacions d'emergència d'origen meteorològic, com ara nevades, inundacions, vents forts i altres fenòmens meteorològics adversos”. En paral·lel, el pla especial de Risc d'Inundacions, pel que fa al seguiment dels cabals, assenyala que el Centre de Coordinació d'Emergència ha de tenir informats els ajuntaments de les zones afectades, i també poden adoptar les seves pròpies mesures de prevenció de caràcter municipal. Segons apunta elDiario.es, els ajuntaments d'Aldaia, Sedaví, Paiporta o Algemesí han afirmat que no van rebre cap informació per part d'Emergències de la Generalitat.
Dues versions de la gestió de la DANA
Sobre aquestes acusacions, fonts d'Emergències asseguren que el pla especial d'inundacions "està totalment desplegat des del primer moment, i amb les unitats bàsiques constituïdes pel personal operatiu que integra cadascuna de les diferents àrees: des de bombers, policies, sanitaris o benestar social". Tanmateix, el comissari assegura que no es va "requerir els bombers forestals". En relació amb la Llei de Protecció Civil, l'article 4 apunta que els ciutadans tenen dret a estar informats "sobre els riscos col·lectius greus que puguin afectar-los i sobre les actuacions previstes per a fer-hi front" i a més també s'hi assenyala el dret a "rebre informació i instruccions sobre les mesures de seguretat a adoptar i la conducta a seguir". Tanmateix, l'única alerta que va arribar als mòbils dels veïns de les zones afectades va ser a les 20.12 hores, quan ja s'havien produït les primeres inundacions.
L'article 12 de la mateixa norma apunta que és responsabilitat de la conselleria competent "en matèria de protecció civil i gestió d'emergències", que al País Valencià recau en mans de Salomé Pradas, “exercir el Comandament Únic de l'emergència” per a determinar, entre altres coses, “les mesures de protecció més convenients per a les persones, els béns, el medi ambient i per al personal dels serveis d'intervenció”. Tanmateix, davant l'absència de Mazón, i segons apunten diferents fonts, Pradas es va veure superada per la situació i no va saber actuar, tal com es va evidenciar durant la reunió d'emergència que es va celebrar hores abans de la tragèdia.