Surten a la llum més evidències de la mala gestió de la crisi provocada per la DANA per part del govern valencià de Carlos Mazón. La consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Salomé Pradas, responsable d’Emergències, va rebre tres trucades de la delegada del govern central, Pilar Bernabé, en les quals aquesta li va advertir que la situació pel pas de la DANA pel País Valencià s’estava agreujant i li va oferir tots els mitjans possibles, sense rebre cap petició d’ajuda per part del govern valencià. Entre les 12.30 i les 14 hores, Bernabé va parlar fins a tres cops (a les 12.23 h, 12.48 h i les 14 h) amb Pradas, responsable d’emergències, per advertir de la situació i oferir tots els mitjans possibles.

 🔴 DANA a València, DIRECTE | Última hora de les inundacions, morts i desapareguts

Minuts després, en una quarta comunicació, és quan Pradas li demana activar l'UME, però només pel municipi d’Utiel, davant el risc de desbordament del riu Magre. Segons relata la cadena SER, la delegada del govern va rebre l’alerta vermella de l’AEMET a les 7.30 del matí i, després d’anul·lar un viatge previst, va activar els seus efectius (l’UME, la Guàrdia Civil, els responsables de carreteres de l’Estat i Protecció Civil) per mantenir-los activats i preparats, i va mantenir a les 9.30 una reunió telemàtica amb alcaldes de la zona per alertar del risc i comunicar-los l’alerta, malgrat no ser la seva competència, segons destaca la cadena.

Primer avís de risc de desbordament

Pilar Bernabé va fer la primera trucada a Salomé Pradas a les 12.23, després de rebre l’avís de la Confederació Hidrogràfica el Xúquer del risc de desbordament del riu Magre i el barranc del Poio. La delegada del govern alerta que la situació s’està agreujant i que l’Estat ofereix els mitjans que necessiti, i que l’UME ja està preparada. La consellera no fa cap petició, i li trasllada que seguiran en contacte i que es reunirà de manera immediata amb el seu equip d’emergències al CEOPI d’Eliana. A les 12.48 es produeix la segona trucada, en termes semblants, i Pradas informa Bernabé que es traslladarà a la localitat de Carlet, on arriba passades les 13 hores, perquè l’informen que hi ha risc de desbordament del riu Magre.

Reunió inoperativa del CEOPI

La tercera trucada es produeix a les 14 hores i la consellera segueix sense demanar l’ajuda que li ofereix el govern central. Minuts després, en una quarta trucada, és quan Pradas demana a Bernabé activar l’UME, però només pel municipi d’Utiel, on hi ha el risc de desbordament del Magre. No és fins a les 17 hores que Pradas va convocar al Centre de Coordinació d’Emergències Integrades (CECOPI). Una reunió que, segons relaten a la SER diverses fonts, “no va ser operativa” i no es van prendre decisions. En aquesta reunió no està present el president Carlos Mazón, que va mantenir la seva agenda política del dia, incloent-hi un dinar privat, i no va arribar fins quasi dues hores després de començar el CECOPI. 

La trucada decisiva de l’alcaldessa de Paiporta

Segons la SER, passades les 7 de la tarda, l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, va trucar a la delegada del govern. “Des de la meva finestra veig inundar-se el meu poble", va clamar. Només aleshores un polític de la Generalitat pregunta: "Llancem l'alerta?". I l’alerta s’envia a les 20.12 de la tarda, quant “tot ja està sota les aigües”.

La consellera de Justícia, Salomé Pradas, mitjançant el seu gabinet de premsa, ha confirmat la informació oferta per la SER. Reconeixen que les quatre trucades es van produir i que és després de la quarta quan la consellera realitza la primera petició i demana l’UME per Utiel, davant la “delicada situació” que travessava el municipi pel riu Magre. Tampoc desmenteix la informació sobre la reunió del CECOPI que es va convocar per les 17 hores del mateix fatídic dia.

Seguretat Nacional va advertir La Moncloa del perill

Mentre tot això succeïa al País Valencià el dimarts 29, dia en què es va produir la tràgica riuà pel desbordament del barranc del Poio, que va inundar els municipis de l’Horta Sud, especialment Xiva, Paiporta i Picanya, a Madrid no eren aliens al perill que podia provocar el pas de la DANA, segons una informació de l’ABC. El Departament de Seguretat Nacional, depenent del gabinet de Presidència del Govern central, va alertar a les 8 del matí del dimarts 29 —dotze hores abans que comencessin les inundacions— que la DANA “produirà avui precipitacions que podien anar acompanyades de tempestes i ratxes de vents molt forts, especialment en el sud i est peninsular”.  

La informació de l’ABC afirma que Seguretat Nacional va considerar a primera hora del matí que la situació meteorològica era prou adversa per emetre un avís, segons la informació que rebia de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i la Direcció General de Protecció Civil (Ministeri de l’Interior). La missió de Seguretat Nacional és aportar al president del Govern la informació adient per la presa de decisions en matèria de seguretat, per la qual cosa, sosté que Presidència del Govern ja coneixia a les 8 del matí que la DANA era una qüestió que requeria atenció.

Comitè de crisi amb els ministres

La prova que el govern coneixia els efectes que estaven provocant les inundacions és que aquella nit es va convocar un comitè de crisi a les mateixes dependències de Seguretat Nacional; una reunió presidida per la vicepresidenta primera María Jesús Montero, els ministres de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; Margarita Robles, ministra de Defensa, i el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. També va participar de manera telemàtica la vicepresidenta Teresa Ribera, i la delegada del govern a València, Pilar Bernabé. El president del govern, Pedro Sánchez, es trobava de viatge oficial a l’Índia.

Segons la Secretaria d’Estat de Comunicació, el comitè, que estava reunit més enllà de les deu de la nit, va trucar als presidents de València, Carlos Mazón; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; Múrcia, Fernando López Miras; i Andalusia, Juanma Moreno, així com amb els delegats del Govern en aquests territoris, i va posar a disposició de tots ells “tots els efectius que fossin necessaris de l’UME, Policia Nacional, Protecció Civil i Guàrdia Civil”. 

El mateix comitè es va reunir l’endemà ja sota la presidència de Sánchez, que abans va fer una declaració institucional per assegurar que la “prioritat absoluta” del govern era ajudar als afectats” i que posarien tots “els mitjans necessaris que fessin falta per poder-nos recuperar d’aquesta tragèdia”. Però tots aquests recursos, segons el diari, no es van mobilitzar, i tres dies després Sánchez va pronunciar la frase de què si Carlos Mazón “necessitava més recursos, que els demani”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!