Una enquesta sobre immigració afirma que més de la meitat dels espanyols recolzaria que el govern enviés als migrants irregulars a centres d’acollida ubicats en altres països, com ha fet recentment el govern italià de Giorgia Meloni, que ha externalitzat l’acollida migratòria fora de la Unió Europea, concretament a Albània. L’enquesta, realitzada per DYM per 20minutos, recull que el 55,7% dels enquestats considera “adequada" aquesta mesura per combatre la crisi migratòria, mentre que el 27,8% ho troba “inadequat” i el 16,5% no sap o no contesta. L’enquesta també reflecteix el perfil polític dels consultats en l’enquesta que donen suport a aquesta mesura, i, en primer lloc, estan els de VOX (amb un 73,3%), seguit pels del PP (67,5%). DYM és una empresa de serveis integrals en investigació de mercats i la mostra s’ha realitzat amb un miler d’entrevistes online aleatòries, realitzades els dies 16 i 18 d’octubre, aplicant quotes específiques per sexe, edat i ocupació, amb un marge d’error d’un +/- 3,1% per un nivell de confiança del 95,5%.
Tot i que els resultats de l’enquesta demostren que els partits de la dreta són els que més donen suport a aquesta mesura, també destaca que hi ha uns bons percentatges de suport entre els partits del govern espanyol. Un 51,1% dels votants del PSOE van considerar adequat l’enviament de migrants a centres a l'estranger dels migrants irregulars fins que se’ls permetés l’entrada a la UE o fins que se’ls repatriés, mentre que el 49,6% dels votants de Sumar també recolzarien la mesura. El 46,6% dels enquestats que són votants de la resta de partits també la impulsaria.
PSOE i Sumar, dividits
Pel que fa als votants del partit del govern que ho consideren “inadequat”, hi ha més del PSOE (37,2%) que de Sumar (35,2%). Si es categoritzen les respostes segons l'autoposicionament dels enquestats, l'esquerra mostra certa divisió, segons explica el mitjà. Un 44,2% el veu adequat i un 44,8% està en contra, mentre que en l'espectre del centreesquerra hi ha més partidaris d'aquesta mesura (45,4%) que detractors (39,1%). El suport augmenta a mesura que s'avança cap a autoposicionaments situats més a la dreta, donat que el 59,4% dels de centre dona suport, mentre que el 70,9% que ho fa són els de centredreta i el 74,5% es defineixen com a votants de la dreta.
Debat obert a Europa
La crisi migratòria és una de les qüestions que està monopolitzant la política de la Unió Europea en les darreres setmanes. A mitjans d’octubre, Itàlia va engegar el polèmic pla d’externalització de l’acollida migratòria a Albània, que va ser ben vist per alguns països i fins i tot per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que també va proposar crear centres de migrants fora de la UE i accelerar les repatriacions. Itàlia va començar a traslladar els primers migrants, però un tribunal de Roma va declarar il·legal la reclusió a Albània i els primers 16 migrants deportats per Itàlia procedents de Bangladesh i Egipte van a haver de ser tornats per ser menors vulnerables. Giorgia Meloni, però, va aprovar un decret per blindar els seus centres de migrants establint per llei una llista de "països segurs" d'on procedeixen. Entre els països que s'han posicionat en el debat a favor d'imitar el model italià com una bona solució a la qüestió migratòria estan Hongria, Països Baixos, la República Txeca, Grècia o Polònia, mentre que països com França o Espanya s'han mostrat en contra. El govern de Pedro Sánchez ha rebutjat de ple els centres d'immigrants fora de la UE com proposava la presidenta de la Comissió Europea.