Ja ho van dir la setmana passada. La CUP no en tenia prou amb la proposta de resolució compartida amb JxCat i ERC que reafirmava la reprovació del rei i la defensa del dret d'autodeterminació. Els anticapitalistes han fet un pas més amb la presentació d'una moció que demana "exercir de manera concreta" aquest dret i que, a més, exigeix destituir el conseller d'Interior. La iniciativa avança. Aquest dimarts la Mesa del Parlament l'ha admès a tràmit amb els vots favorables de JxCat i ERC i amb el PSC i Cs en contra. S'obre així un doble front: un nou pols contra el TC i un desafiament al Govern Torra-Aragonès.
Malestar entre els socis independentistes
El moviment de la CUP ha generat malestar a la resta de forces independentistes. Fonts parlamentàries d'ERC han expressat el seu enuig pel fet que els anticapitalistes es desmarquin amb un document unilateral quan la setmana passada ja es va acordar una proposta compartida i unitària de tots els grups independentistes. De fet, la moció dels anticapitalistes es votarà el pròxim ple, el del 12 i 13 de novembre, just després de les eleccions. En canvi, la resposta conjunta contra la sentència de JxCat, ERC i al CUP no es veurà fins més endavant, precisament perquè els anticapitalistes s'ha oposat a tramitar-la per la via d'urgència.
El text de la CUP posa contra les cordes el Govern de la Generalitat i també el Parlament. En el cas de la Cambra catalana, perquè torna veure's en l'obligació d'admetre una iniciativa parlamentària que topa amb els advertiments del Tribunal Constitucional i que, per tant, pot implicar conseqüències penals. Però la votació d'aquesta moció posarà a prova també l'estabilitat i la confiança al si de l'executiu català, en un moment en què, des de dins mateix de Palau, s'està qüestionant la continuïtat de Miquel Buch al capdavant d'Interior.
Concretament, el document registrat per la CUP expressa "la voluntat d'exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català". Alhora, reivindica "l'amnistia total per als represaliats", exigeix la "dissolució dels cossos antiavalots dels Mossos d'Esquadra" i demana el cap del conseller Buch.
Segons expliquen fonts de l'entorn del president Roger Torrent, l'argument per tirar endavant aquesta moció és el mateix que el que es va argumentar la setmana passada: no convertir el Parlament en un òrgan censor.