La proposició de llei d’amnistia continua el seu recorregut parlamentari. Després que Junts rebutgés aprovar el redactat actual al·legant que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la” i argumentant que el text encara “té forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola pot deixar l’amnistia en paper mullat”, la Mesa del Congrés ha fet avui el següent pas que era necessari: retornar el text a la Comissió de Justícia i obrir un termini perquè elabori un nou dictamen. Això permet allargar les negociacions i que els grups parlamentaris tinguin més marge per introduir nous retocs a la llei. D’entrada, el primer límit que ha fixat la Mesa són quinze dies, que vencen el pròxim dimecres 21 de febrer. Tanmateix, aquest termini es pot ampliar quinze dies més si així ho considera i ho necessita la comissió. La Mesa també ha rebutjat les peticions de reconsideració del PP i de Vox, que consideren que la proposició ha decaigut perquè la majoria absoluta del ple va rebutjar de manera “clara i inequívoca” que continuï viva.

El Reglament del Congrés fixa que el temps que té una comissió per tornar a elaborar un dictamen sobre una iniciativa de caràcter orgànica que no s’aprovi al ple és d’un mes. Ara bé, com que la llei d’amnistia s’està tramitant pel procediment d’urgència, l’òrgan de govern de la càmera entén que aquest límit s’ha d’escurçar a la meitat sense que això impedeixi una pròrroga posterior. En quin calendari ens situa això? Si la Comissió de Justícia tornés a aprovar el dictamen abans que vencés aquest primer termini (una data que hi ha sobre la taula és el dilluns 19 de febrer, l’endemà de les eleccions gallegues), el ple podria donar llum verda a l'amnistia i remetre-la al Senat el dijous 29 de febrer. En cas que el termini es prorrogués, caldria esperar al 14 o al 21 de març (la primera setmana de març no hi ha ple).

Justament ahir, Pedro Sánchez va oferir reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal per reduir els processos d’instrucció dels casos que afecten els independentistes. El president del govern espanyol va recordar que en els darrers dies s’han vist “instruccions que es prolonguen” i que “els fiscals han posat en qüestió”, en referència a les investigacions dels jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre. El líder socialista va assenyalar que hi ha elements que es poden incorporar i que “poden solucionar alguns dels dubtes que puguin tenir formacions”, en referència a Junts per Catalunya, amb l’objectiu de convèncer els de Carles Puigdemont de donar suport a l’actual redactat de la llei d’amnistia.

Teresa Jordà retreu a Junts que “s’entesti a seguir l’agenda dels jutges”

Des d’Esquerra Republicana, Teresa Jordà ha fet una crida a aprovar l’amnistia com més aviat millor perquè “el factor temps és extremadament clau”: “Si és possible en quinze dies, millor que en un mes”, ha reivindicat. La portaveu adjunta dels republicans ha recordat que hi havia “un dictamen tancat on s’havien transaccionat dues esmenes que, per totes les parts, aportaven seguretat jurídica i robustesa” i ha lamentat que, com que “alguns s’entesten a seguir l’agenda que marquen alguns jutges”, tot això “va quedar en no res”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!