La represa de la taula de diàleg, que tot i no tenir data el president Pedro Sánchez ja va situar al juliol, ha tornat a escalfar els ànims al Parlament i fet aflorar de nou les diferències dins els partits independentistes, després de mesos en que el debat ha estat centrat en la pandèmia del coronavirus.
Ha estat durant el debat d'una moció presentada per Ciutadans en contra aquest mecanisme de diàleg. El diputat d'aquest partit Nacho Martín Blanco ha defensat que aquesta taula és un "xantatge" i ha afirmat que té un dubtós encaix constitucional, fet que ha provocat crítiques de diversos grups.
La resposta més dura ha vingut d'ERC. La diputada Marta Vilalta ha replicat que el xantatge és "amenaçar amb presó, exili o repressió". "Això sí que són amenaces en forma de xantatge", ha afirmat.
Des del PSC i els comuns també han defensat el diàleg, els socialistes però han volgut calmar els ànims assegurant que parlar no és cedir als xantatges i que la majoria d'acords que es prenguin es ratificaran posteriorment a les cambres.
JxCat insisteix en el mediador
El debat, però, també ha fet aflorar les diferències entre els independentistes. La diputada Aurora Madaula de JxCat ha defensat que no confia en el govern de Pedro Sánchez, a qui ha qualificat com a "aixecador de camises professionals", i ha tornat a demanar un mediador.
També de manera similar s'han expressat des la CUP. El diputat Carles Riera ha qualificat el PSOE de "triler" i als integrants de la part catalana uns "passerells a qui els hi roben la cartera".
Finalment, el PP també ha parlat de "xantatge" i ha assegurat que si a les reunions no hi van tots els grups és perquè "hi ha alguna cosa a amagar".
La moció de Ciutadans, que volia condemnar "l'intent d'usurpació de funcions" de la taula de diàleg entre governs, ha quedat rebutjada i només ha aconseguit els vots afirmatius de Cs i PP.