Pas endavant. La Mesa del Parlament de Catalunya ha acordat aquest dimarts per unanimitat autoritzar l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) a una actuació de versemblança, és a dir, el pas previ per obrir formalment una investigació sobre les presumptes irregularitats en les llicències d'edat i alguns processos de selecció del personal de la cambra. Aquest procediment és necessari perquè Antifrau pugui indagar aquests fets, ja que la llei de l'OAC disposa en l'article 4.2 que l'oficina només pot investigar òrgans estatutaris —com en aquest cas ho és el Parlament— amb l'autorització de la presidència o la Mesa.
Segons fonts parlamentàries, la Mesa va rebre la setmana passada una carta de l'OAC explicant que havien rebut una denúncia anònima i sol·licitaven l'actuació de versemblança per poder seguir indagant sobre la polèmica de les llicències per edat. Amb tot, afirmen no saber exactament què és el que requeriran perquè no coneixen bé el contingut de la denúncia. Sigui com sigui, amb l'acord adoptat, la Mesa defensa que ofereix la seva "màxima col·laboració i transparència" i consideren que aquesta decisió suposa una "diligència prèvia" abans de la investigació formal i que l'oficina sol·liciti els expedients que corresponguin.
Les presumptes irregularitats que han arribat a mans de l'OAC són les relatives a la concessió de privilegis al personal del Parlament, en referència a aquestes llicències per edat que permetien als funcionaris cobrar sense treballar a partir dels 60 anys. Això es va aprovar l'any 2008, quan la presidència del Parlament la tenia Ernest Benach. L'escàndol, que va sortir a la llum el gener de 2022, va comportar que la cambra modifiqués la seva normativa interna amb l'objectiu que les persones que tenien la llicència poguessin cobrar pràcticament el seu salari íntegre sense anar a la feina. Ara, el que es permet és que el personal pugui deixar de treballar uns anys abans que es jubilin, però el seu sou es limita a allò que percebrien si ja estiguessin jubilats.
La Mesa no contempla celebrar un ple extraordinari durant la campanya per escollir una nova presidència
La setmana passada, el Parlament va celebrar el seu darrer ple ordinari fins que arribin les eleccions municipals 2023. El proper no seria fins als dies 30, 31 de maig i 1 de juny. Després que la Junta Electoral Central ordenés la setmana passada retirar l'escó a Laura Borràs, la cambra va aprovar presentar mesures cautelars davant el Tribunal Suprem, que el dilluns va atorgar un termini de 10 dies a les parts (la JEC i la Fiscalia) per dir la seva, mentre que les presentades per Borràs van ser desestimades. En aquest sentit, els membres independentistes de la Mesa continuen considerant Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament suspesa. Aquest dimecres, la Junta Electoral Central es reuneix de nou, amb la hipòtesi que acordi dirigir-se directament a la Mesa per ordenar que executi l'ordre de retirada de la credencial a Borràs. Malgrat això, fonts de la Mesa no contemplen, ara com ara, la celebració d'un ple extraordinari durant la campanya per escollir una nova presidència, encara que se li retiri l'escó a la dirigent de Junts (fet per al qual sí que podrien convocar una reunió de la Mesa extraordinària).