Després de diversos ajornaments i pròrrogues, ja s'ha arribat a un acord per les llicències d'edat. La mesa del Parlament ha aprovat aquest dijous un nou sistema de reducció de jornada i de sou progressiva amb bonificacions per reemplaçar les llicències d'edat. D'aquesta manera, els treballadors de la cambra que encara tenen l'opció de cobrar sense acudir al lloc de feina els últims anys de la seva vida professional, és a dir, es veuen beneficiats per les llicències d'edat, s'hauran de reincorporar l'1 de novembre.
Tot i això, hi haurà algunes excepcions, en la implantació d'aquest un nou sistema de reducció de jornada progressiva amb bonificacions. Aquest dijous la Mesa del Parlament havia augmentat les cadires a la taula perquè, més enllà dels respectius membres de la Mesa, estava formada per un representant de cada grup parlamentari. En aquesta reunió s'ha establert que els funcionaris que es reincorporin podran acollir-se al nou sistema amb unes "millores de la jornada laboral". La proposta s'ha traslladat aquest mateix dijous a la Comissió d'Afers Institucionals que ja l'ha validat.
El nou sistema aprovat per la Mesa del Parlament
Junts, ERC i el PSC han votat a favor d'aquest nou sistema, mentre que Vox i els comuns hi han votat en contra i la CUP i Cs s'han abstingut de la votació. La Comissió d'Afers Institucionals ha avalat que els funcionaris majors de 60 anys, que els hi quedi màxim cinc anys per jubilar-se i que acreditin haver treballat 25 anys a la cambra, puguin acollir-se a un "permís progressiu" per reduir la jornada laboral i el sou de forma gradual, però que preveu la possibilitat de cobrar la pensió màxima sense treballar a partir del tercer any. Així, el nou sistema de reducció de jornada progressiva consistirà en una reducció d'un terç de la jornada laboral el primer any, del 50% el segon any i d'un permís a temps complert a partir del tercer any fins a l'edat legal de jubilació cobrant la pensió màxima.
La reducció de jornada progressiva dels primers anys anirà acompanyada d'una sèrie privilegis relacionats amb la pensió màxima. A partir del primer any, els funcionaris acollits al sistema cobraran dos terços del sou, a més d'un terç de l'equivalent a la pensió de jubilació màxima. Això es podrà aplicar durant tres anys. Si en el segon any es passa a una reducció de la meitat de la jornada laboral, es cobrarà la meitat del sou i la meitat de la retribució equivalent a la pensió de jubilació màxima. Això es pot demanar durant el segon, tercer, i quart any. El Parlament s'ha compromès a mantenir el pagament de les cotitzacions corresponents a la jornada completa.
Aquest dijous era la data màxima que s'havien marcat tant la mesa del Parlament com els representants dels treballadors per arribar a un consens després que la darrera proposta quedés suspesa. Tot i que la cambra ja va suprimir la polèmica figura de les llicències per edat i, per tant, ja no se'n concedeixen de noves, encara faltava prendre una decisió sobre les persones que ja gaudien d'aquest privilegi o bé que l'havien sol·licitat, però no el tenien concedit encara. Segons fonts parlamentàries, el nou sistema de reducció de jornada progressiva no compta amb el vistiplau dels funcionaris, tot i que s'ha tractat amb el consell de personal.
La situació en els últims dos mesos
El passat mes de juny, semblava que les diverses parts implicades trobarien la manera de desllorigar la situació després que la mesa del Parlament proposés modificar els estatuts de règim i govern interior de la cambra per introduir dues noves figures: les excedències voluntàries i les reduccions de jornada als treballadors de més de 60 anys, ambdues qüestions remunerades. La diferència entre les llicències per edat (que permetien cobrar fins a 10.000 euros al mes) i les noves figures (que permetrien no treballar i cobrar la pensió màxima de 2.800 mensuals, o treballar menys hores i cobrar el 80% del sou anterior), doncs, seria fonamentalment econòmica, malgrat que fonts de la Mesa insistien que no era una rèplica del model anterior.