La qüestió del diputat de Junts i exconseller Lluís Puig torna a posar el Parlament entre l'espasa i la paret. I és que el Tribunal Constitucional ha notificat aquest dimarts al matí la Mesa de la cambra per informar sobre l'anul·lació de la delegació de vot. Ara bé, l'òrgan parlamentari no sembla disposat a acatar sense cap resistència, per la qual cosa la majoria de la Mesa ha acordat mantenir vigent la delegació de vot de Lluís Puig "a tots els efectes jurídics i polítics". La idea, doncs, és que el diputat de Junts pugui continuar exercint el seu dret a vot mentre es troba a l'exili, a Bèlgica, també durant aquest pròxim ple.
La Mesa ha estat reunida durant més de tres hores, debatent precisament aquesta qüestió i obligant a endarrerir una compareixença de Laura Borràs en la qual ha informat que no abandonarà el seu càrrec com a presidenta. De fet, ella mateixa ha informat que estat un debat "llarg", i que continuarà aquesta mateixa tarda, concretament a partir de les 16.30 hores. I és que la reunió del matí, tot i acordar mantenir la delegació del vot, no ha servit per a arribar a un consens sobre com s'ha de poder acatar aquest acord al qual s'ha subscrit Esquerra Republicana, Junts i la CUP, mentre que el PSC se'n desmarca. "Veurem com es pot fer el compliment de l'acord per mantenir el vot de Lluís Puig", han informat fonts de la Mesa. "Tenim l'acord i ara hem de veure quina és la seva aplicabilitat". Amb tot, la tarda d'aquest dimarts ha de servir per acordar de quina manera concreta es protegeix el vot de Lluís Puig contra la sentència del TC.
L'anul·lació només afecta els dos primers acords
El dilluns de la setmana passada, el Tribunal Constitucional ja va decidir anul·lar la delegació de vot de l'exconseller, complint amb un recurs que va presentar el líder del PSC, Salvador Illa, contra l'acord de la presidència de la cambra el qual s'havia materialitzat el 25 de març de l'any passat i admetia la sol·licitud de Puig de delegar el seu vot. L'endemà, es va arribar a un segon acord de la Mesa que confirmava aquesta qüestió, i que el tribunal també va tombar dilluns passat. En la resolució, el TC va exposar que estima el recurs d’Illa i va afirmar que “se'ls ha vulnerat el dret a exercir les funcions representatives” amb els requisits que assenyalen les lleis, que es troben en connexió amb el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants. Per això, va acordar “restablir als recurrents el seu dret” i va declarar la nul·litat de l’acord de la majoria independentista de la Mesa.
Ara bé, segons la majoria de la Mesa, la sentència del Constitucional "anul·la els dos acords del març" del 2021 pels quals es delegava el vot de Puig. Però recorden que, en l'actualitat, aquells acords ja no són vigents i no són els que emparen el diputat de Junts, perquè a principis de juny se'n va pactar un de nou.
És per això que els membres independentistes de la Mesa consideren que el TC només es pronuncia sobre els dos primers acords, i que la delegació s'ha de poder mantenir perquè el tribunal no s'ha pronunciat sobre l'acord actual. La intenció d'ERC, Junts i la CUP és que Puig pugui mantenir la delegació del seu vot durant el ple d'aquesta mateixa setmana, que comença dimecres, i que el seu vot "comptabilitzi" com ho ha fet fins ara, i no només de forma simbòlica. Per contra, el grup socialista a la Mesa alerta que existeix jurisprudència anterior en relació amb aquest cas, perquè el TC ja va anul·lar la delegació de vot de Carles Puigdemont i Toni Comín el 2018, mentre que el posicionament del Constitucional sobre els dos primers acords de Puig del mes de març evidencien que el pacte actual tampoc no ha de ser acceptat. A més, afirmen que els lletrats del Parlament han fet "un advertiment de la legalitat" d'aquesta postura.