No hi ha cap mena de marxa enrere. Reunida aquest dijous amb un únic punt del dia, la mesa del Parlament de Catalunya ha ratificat la suspensió de drets i deures de la diputada Laura Borràs, així com les atribucions de presidenta, acordada el passat juliol. En la reunió, aquest cop sense la participació de Borràs, la majoria de l’òrgan de govern de la cambra catalana ha tombat la petició de reconsideració que havia presentat Junts. Ha estat rebutjada amb els mateixos vots que van acordar la seva suspensió: ERC, el PSC i la CUP. Aurora Madaula, secretària per Junts, ha tornat a quedar-se sola.

Prèviament escoltats els portaveus de tots els grups en Junta de Portaveus, la Mesa ha acordat per una majoria àmplia no admetre a tràmit la petició de Junts argumentant que no hi ha objecte de reconsideració, i per tant ha avalat de forma indirecta l'aplicació de l'article 25.4 del reglament de la cambra. 

D’aquesta manera, Junts per Catalunya ha esgotat l’últim recurs intern del Parlament, la petició de reconsideració, que permet revisar decisions preses per la mesa. La petició va ser registrada el passat 16 d'agost, i llavors ja advertien des del grup parlamentari que, "seguint les recomanacions de l'equip jurídic de la presidenta, aquest procediment servirà per esgotar tots els recorreguts administratius abans d'obrir la via judicial a Europa".

De fet, aquest mateix dijous el grup ha presentat un nou escrit per a incloure a la petició de reconsideració la resolució de les Nacions Unides d'aquest dimecres, que censurava Espanya per haver retirat els drets polítics als presos independentistes sense haver-hi condemna. En els mateixos termes s'ha expressat l'advocat de la presidenta, Gonzalo Boye, a través de les xarxes aquest dijous al matí: "Tan greu és el que va fer Llarena aplicant l'article 384 bis de la LECrim com el que s'està fent amb l'article 25.4 del reglament del Parlament de Catalunya. No existeix cap diferència perquè la vulneració del Pacte sorgeix de la privació de drets, no del presumpte delicte". Però la nova argumentació ha estat rebutjada per la majoria de la mesa, incloent-hi ERC, que considera que comparar els casos fa un "flac favor" a l'independentisme.

 

Des d'ERC rebutgen aquest argument. Preguntat sobre la qüestió en una atenció als mitjans a Ginebra, el president Pere Aragonès subratllava aquest dimecres que el cas dels diputats presos i el de Laura Borràs no són comparables. En aquest sentit, el president de la Generalitat sostenia que "els diputats catalans que avui han rebut el reconeixement de l'ONU van ser perseguits per haver portat a terme l'1-O i el seu compromís amb l'autodeterminació, mentre que la investigació que s'està duent a terme respecte a la diputada Laura Borràs és per un presumpte delicte de corrupció". I insistia a separar-ho: "Precisament per ser clars a nivell internacional en la lluita contra la repressió, s'ha de separar una qüestió de l'altra".