La voluntat del PSOE de dificultar la vida als okupes fa encara més evident la fractura entre els socialistes i Podemos i posa en perill l’aprovació de la nova llei sobre l’habitatge. La setmana passada, el partit del president espanyol, Pedro Sánchez, va proposar al Congrés dels Diputats dues iniciatives per accelerar el desallotjament d’okupes. En altres paraules: poder-los fer fora en menys de 48 hores. El cas és que aquestes dues iniciatives no van del bracet del text que s’està negociant a la cambra baixa, i es van proposar sense que els socis de l’executiu espanyol en sabessin res. “Això està fora de lloc”, assenyalava Rafa Mayoral, diputat d’Unides Podem.
Ha estat aquest dilluns quan el coportaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha assegurat que és una evidència que davant del preu dels lloguers i l’augment del preu de les hipoteques es necessiten mesures en el pla legislatiu, per tal d’avisar al PSOE que “s’equivoca greument” i és “altament preocupant” que en aquest camp “compri l’agenda de la dreta i la ultradreta” amb una esmena antiokupa.
Aquesta qüestió de l’habitatge fa temps que genera diversos obstacles entre els dos socis de govern. La formació lila vol incloure esmenes per tal de polir el text i que així pugui comptar amb la seva llum verda, però el PSOE ho critica, perquè considera que així poden acabar trencant el consens al qual es va arribar al Consell de Ministres. És per això que tot el que té relació amb aquesta llei de l’habitatge serà un dels aspectes que fonamentaran el diàleg que mantenen els dos equips negociadors. No es descarta que tant Pedro Sánchez com la vicepresidenta segona de l’executiu espanyol, Yolanda Díaz, intervinguin a la fase final per tal de polir les darreres diferències.
Aquest mateix dilluns Podemos ha explicat que està intentant tirar endavant la nova llei sobre l’habitatge de la manera que sigui, i ha advertit el PSOE que a hores d’ara l’acord depèn només de la seva “voluntat política” per assumir algunes de les seves peticions, com l’aprovació d’aquesta llei, impulsar la llei de famílies o derogar de manera definitiva la ‘llei mordassa’. De la mateixa manera, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que les denúncies per okupació d’habitatges han baixat entre un 7% i un 10% durant aquest 2022; una dada que, segons ell, legitima encara més la voluntat de tirar endavant esmenes que puguin reduir el temps que es triga a desallotjar okupes.
Segons el ministre, tanmateix, “no s’ha de confondre” aquesta problemàtica amb la protecció de col·lectius vulnerables en casos de desnonaments. “No s’ha de confondre la violació de domicili i la usurpació”, ha assegurat Marlaska. Així mateix, ha demanat no confondre l’esmena presentada pel PSOE amb casos de desnonament per “impagament del lloguer o de la hipoteca”. “L’esmena en cap cas contradiu la protecció de col·lectius vulnerables”, ha afegit.