Les reaccions a la renúncia a la militància del PP de Rita Barberá no s'han fet esperar. El to del comunicat mitjançant el qual ha traslladat la decisió -entre victimista i altiu- ha irritat als partits de l'oposició.
Un dels primers a referir-s'hi ha estat el líder de Podemos, Pablo Iglesias.
'Es mi escaño, mi aforamiento, mi constante insulto, mi indecencia'. Es la corrupción. https://t.co/vyORVkWD2R
— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) September 14, 2016
El portaveu del PSOE al Congrés, Óscar López, ha dit que, tot plegat, "no té ni cap ni peus". "Hi ha molta gent que comença a pensar que el PP no s'atreveix a actuar contra ella perquè sap massa coses del PP", ha apuntat.
Des de C's, José Manuel Villegas ha anunciat que els representants del partit taronja a Les Corts valencianes demanaran a Barberá que renunciï. De fet, han enviat una missiva a Les Corts valencianes per estudiar les opcions legals per forçar la seva dimissió. Es dóna el cas que Barberá és senadora per designació territorial i no pas per sufragi.
Sense precedents
El president de les Corts valencianes, Enric Morera, ha demanat una reunió urgent amb el president del Senat per estudiar el cas.
El President @enricmorera demana reunió urgent amb el President del Senat per estudiar la situació jurídica extraordinària de Rita Barberà.
— Corts Valencianes (@cortsval) September 14, 2016
No hi ha precedents d'un cas similar al de Barberá: que s'aferri a l'escó malgrat l'ombra de la sospita i que es doni la circumstància que no ha estat escollida mitjançant les eleccions sinó que és senadora per designació electa del grup del PP a les Corts valencianes.
Val a dir que l’acta de senador és personal i no titularitat de cap partit. És per això que Barberá no està obligada a renunciar a l’acta malgrat el partit en renegui.
Si no hi ha canvis, Barberá seguiria com a senadora, adscrita al grup mixt -amb el PDC- i mantindria la condició d’aforada.