La decisió de Junts per Catalunya de votar en contra dels objectius d'estabilitat pressupostària ha estat un cop dur per l'Executiu de Pedro Sánchez. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ho confirmava en una conversa amb el diputat republicà, Francesc Marc Álvaro, que ha estat captada pels micròfons del Congrés. Urtasun reconeix que el vot en contra de Junts és una mala passada per la Moncloa, que es mostra feble justament en l'aniversari de les eleccions del 23-J. "És una hòstia pel govern", afirma el ministre. 

A l'exterior de la Cambra, on sovint compareixen els polítics davant la premsa, Urtasun parla a prop del faristol amb Álvaro sobre la decisió dels juntaires. "No ho entenc. La María jesús (Montero) m'havia dit que ho tenia tot lligat", explica Urtasun qui és aliè a què era gravat, fins i tot arriba a dir: "Això entre nosaltres". El que el ministre de Cultura volia deixar només entre ell i el diputat republicà era que Félix Bolaños, ministre de Presidència, s'havia adonat de la decisió de Junts en la reunió que va tenir amb Míriam Nogueras. "M'he quedat de pedra", reconeix el ministre de Sumar, que afegeix: "En el Consell de Ministres ens han dit que ho tenien tot lligat i després resulta que no". 

Sense majoria 

En anunciar la decisió de Junts, el diputat Josep Maria Cruset ha afirmat: "Ens trobem davant d'un govern que no vol entendre que no té majoria absoluta a l'hemicicle i que necessita altres grups, en aquest cas, dels set vots de Junts per tirar endavant les seves iniciatives. Mentre no canviï el dèficit d'execució dels pressupostos que tant perjudica Catalunya el govern no pot comptar amb els vots de Junts per la tramitació dels pressupostos generals de 2025". 

Segons argumenten des de Junts, han avisat en diverses ocasions al PSOE que ells no formen part "de cap bloc" dins el Congrés, de manera que mai es poden donar per aconseguits els seus vots. Tanmateix, han ressaltat que el baix percentatge d'execució pressupostària a Catalunya és un dels principals impediments per facilitar la tramitació dels comptes de l'any vinent. Cruset ha subratllat la manca de compliment pressupostària que pateix Catalunya. Concretament, ha apuntat que les dades de 2023 mostren que s'ha executat "només" un 45% del que es pressuposta. A parer seu, aquesta xifra contrasta amb els percentatges de comunitats com Madrid (212%), Múrcia (218%) o Castella la Manxa (115%). "Si mirem la totalitat, Catalunya queda al percentatge més baix de tot l'Estat", ha lamentat Cruset abans de recordar que els catalans són els que més aporten al pressupost espanyol.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!