Dies decisius en la causa per presumpta revelació de secrets contra el fiscal general de l’Estat. El jutge Ángel Hurtado prem l’accelerador i concentrarà les declaracions de dotze testimonis en les pròximes dues setmanes mentre espera novetats dels informes de la Guàrdia Civil sobre els mòbils d’Álvaro García Ortiz. El magistrat està investigant si va ser ell qui va filtrar als mitjans de comunicació el correu en el qual Alberto González Amador, la parella d’Isabel Díaz Ayuso, confessava que havia comès dos delictes fiscals. Inicialment, la causa que es va obrir al Tribunal Superior de Justícia de Madrid girava al voltant de la nota informativa que va difondre la Fiscalia de Madrid amb la cronologia del cas, però quan el tema va arribar al Suprem, l’Alt Tribunal va considerar que, davant del “coneixement públic dels fets”, al comunicat no hi havia “informació indegudament revelada” i va decidir posar la lupa en el “perjudici” que va apreciar en la revelació prèvia als mitjans de comunicació del correu entre el fiscal del cas i l’advocat de González Amador. I aquí és on està el moll de l’os.
Un dels protagonistes és el cap de gabinet d’Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, que va ser qui, per exculpar González Amador, va difondre que havia sigut el fiscal qui li havia ofert un pacte (quan realment havia estat al revés). Declara aquest dimecres com a testimoni i, per tant, estarà obligat a dir la veritat. El seguiran, també citats com a testimonis, vuit periodistes, dos fiscals i els caps de premsa de la Fiscalia de Madrid i de la Fiscalia General de l’Estat. Són passos que el jutge fa amb “caràcter previ a la presa de declaració dels investigats”, segons reconeixia ell mateix a la providència, cosa que fa pensar que en les pròximes setmanes citarà a declarar a Álvaro García Ortiz com a investigat.
“Miguel Ángel Rodríguez va tenir accés als correus electrònics que constitueixen objecte d’anàlisi en l’actual procediment (o, almenys, a alguns d’ells) abans que els investigats” i “va propagar informació manifestament falsa a propòsit de l’actuació desenvolupada per la Fiscalia”, va esgrimir l’Advocacia de l’Estat (la defensa d’Álvaro García Ortiz) per justificar la necessitat de prendre-li declaració com a testimoni. Amb aquesta citació, sumada als vuit periodistes, l’Advocacia de l’Estat vol determinar “qui va ser el primer a difondre” el contingut del correu electrònic controvertit.
👤 Miguel Ángel Rodríguez, la mà dreta d’Ayuso que era portaveu d’Aznar i receptava un “afusellament” a Mas
Filtracions i notícies la nit del 13 de març
Ens hem de remuntar al 13 de març. A les 21.29 hores, El Mundo va publicar que la Fiscalia havia ofert un pacte a Alberto González Amador, una notícia que va activar la maquinària de la Fiscalia General de l’Estat per aconseguir els correus electrònics entre la defensa de la parella d’Ayuso i el fiscal del cas, Julián Salto. El fiscal de l’Estat sempre ha dit que va demanar la informació per elaborar la nota informativa que desmentís el relat de l’entorn d’Ayuso. A les 22.10 hores, La Sexta va informar que era al revés i que Alberto González Amador havia sigut qui havia ofert un pacte a la Fiscalia. Posteriorment, la Cadena SER i El País van informar en el mateix sentit. Álvaro García Ortiz i Pilar Rodríguez (fiscal en cap provincial de Madrid, també investigada) van rebre els correus a les 21.59 hores i van argumentar en un dels escrits remesos al jutge que era “il·lusori” que en onze minuts hi hagués hagut temps a filtrar el contingut i que La Sexta preparés la notícia.
“Resum de la bogeria d’avui: la Fiscalia ofereix per email un acord a González. Abans que pugui respondre, la mateixa Fiscalia diu que ha rebut ordres «de dalt» perquè no hi hagi acord i, llavors, vagin a judici”, va publicar a X Miguel Ángel Rodríguez aquell mateix dia a la nit. Reafirmava el seu relat després que els primers mitjans el desmentissin. I en tot moment ha comptat amb l’aval d’Isabel Díaz Ayuso: “Si té el beneplàcit del susdit, no veig on és el problema. El meu cap de gabinet, per part meva, pot explicar el que vulgui. Que em defensi és normal, qui no té dret a filtrar aquestes informacions és el fiscal general”, va defensar el 16 de desembre en una entrevista a la Mirada Crítica de Telecinco.
🗓️ Del correu de la parella d’Ayuso al Suprem: vuit mesos i un fiscal de l’Estat investigat per primer cop
Resumen de la locura de hoy: la fiscalía ofrece por email un acuerdo al sr. González; antes de que pueda responder, las misma Fiscalía dice que ha recibido órdenes "de arriba" para que no haya acuerdo y, entonces, vayan a juicio.
— MÁR (@marodriguezb) March 13, 2024
La Moncloa, en tromba contra Miguel Ángel Rodríguez
En paralelo, des de la Moncloa disparen contra Miguel Ángel Rodríguez. “Va ser el primer que va filtrar el correu electrònic de l’advocat de la parella d’Ayuso reconeixent que havia comès dos delictes. Va ometre altres correus electrònics per donar lloc a confusió i explicar una cosa que no era veritat. I per això es va haver d’explicar la veritat”, va argumentar a principis de desembre el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que considera que Miguel Ángel Rodríguez és un “testimoni fonamental” per a la causa. “Espero que expliqui tota la veritat i s’acabi aquest episodi. Com els jutjats a Espanya es posin a investigar totes les filtracions, no hi ha prou jutjats a Espanya”, va afegir el ministre de Transformació Digital, Óscar López, un dia abans de ser proclamat líder del PSOE de Madrid. I just ahir, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va confiar que, amb la declaració del cap de gabinet d’Ayuso, la veritat “vagi p’alante”, que és l’expressió que ell sempre fa servir, i va reiterar que la Moncloa està “al costat de qui defensa la veritat i no de qui propaga les mentides”.
El testimoni de dos fiscals i de dos caps de premsa
Després de les declaracions de Miguel Ángel Rodríguez i dels periodistes, la següent cita al calendari serà el dijous 16 de gener: estan citats com a testimonis Almudena Lastra, la fiscal superior de la Comunitat de Madrid, i Julián Salto, el fiscal de Delictes Econòmics que va denunciar Alberto González Amador. Previsiblement, ell explicarà el mateix que va relatar el juny al Tribunal Superior de Justícia de Madrid. En aquella ocasió, va declarar com a investigat, tot i que la causa contra ell es va arxivar més tard. “A les 21.43 hores [del 13 de març], em sona el telèfon i la fiscal en cap provincial em diu que el fiscal general necessita saber la informació d’aquest expedient. I em diu que he de buscar la manera de donar-li compte ara”, va relatar, segons la declaració judicial a la qual va accedir El País. “A mi em sembla una ordre legal, que em digui que li expliqui què ha passat, a què ens hem compromès i quina ha estat la meva actuació, sobretot perquè a la premsa estan explicant una informació que no és veritat”, va esgrimir.
“Ella em diu que li posi a la seva disposició els correus electrònics, i jo els poso a la seva disposició, perquè continuo pensant que és una ordre legítima i que tinc obligació de donar compte”, va afegir. I va reiterar que no va rebre “cap ordre, suggeriment o instrucció de no arribar a un pacte” amb Alberto González Amador. “Ningú m’ha pressionat absolutament”, va reblar. El pròxim 16 de gener, set mesos després, haurà de declarar al Tribunal Suprem, ara en condició de testimoni.
Finalment, el dimarts 21 de gener serà el torn de dos caps de premsa relacionats amb el cas: Íñigo Corral (de la Fiscalia de la Comunitat de Madrid, que ja va declarar al TSJM) i Mar Hedo (de la Fiscalia General de l’Estat). El jutge vol que Íñigo Corral comparegui per donar explicacions sobre “l’intercanvi de comunicacions” que va tenir amb Mar Hedo, després que es mostrés voluntari al “bolcat de les comunicacions que va mantenir amb ella”. Per la seva banda, el magistrat justifica la declaració de Mar Hedo en el fet que és la “responsable de comunicació” de la Fiscalia General de l’Estat, d’on “apunta que pogués haver sortit la informació litigiosa”.
El jutge demana a l’UCO que intenti recuperar els missatges d’Álvaro García Ortiz: va suprimir-los i va canviar de mòbil
L’altre focus d’interès de la causa en els pròxims dies i setmanes seran les indagacions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. L’últim encàrrec que ha rebut va ser a menys de 24 hores de la declaració de Miguel Ángel Rodríguez: el jutge li ha demanat que intenti recuperar el contingut dels missatges de dos telèfons mòbil d’Álvaro García Ortiz. A més, en la mateixa resolució, el jutge Ángel Hurtado va sol·licitar a Movistar i Vodafone que facilitin les dades de trànsit de trucades emeses i rebudes entre el 8 i el 14 de març, així com els titulars de les línies, els paquets de dades emeses i rebudes i la identificació del receptor i l’emissor.
El moviment del magistrat va arribar després de dos informes de l'UCO. La setmana passada, la Guàrdia Civil va concloure que el fiscal general de l’Estat va canviar de mòbil el 23 d’octubre, una setmana després que el Suprem l’encausés i set dies abans que s'escorcollés el seu despatx. Prèviament, havia trobat “zero missatges” entre el 8 i el 14 de març en aplicacions de missatgeria instantània del mòbil d’Álvaro García Ortiz. Més tard, la Fiscalia va admetre que el fiscal de l’Estat va esborrar “personalment” els missatges del mòbil en una acció emmarcada en un “esborrament cíclic” per raons de seguretat i de protecció de dades.
Un únic testimoni fins ara: Juan Lobato va aportar la conversa de WhatsApp amb la mà dreta del cap de gabinet de Sánchez
De moment, l’únic testimoni que ha comparegut davant del jutge Ángel Hurtado va ser l’exlíder del PSOE de Madrid. Juan Lobato va aportar el seu mòbil i l’acta notarial de les converses amb la Moncloa, un document que reflectia una conversa del 14 de març entre Lobato i Pilar Sánchez Acera, la mà dreta de l’aleshores cap de gabinet de Pedro Sánchez, en la qual ella li oferia el correu en el qual la parella d’Isabel Díaz Ayuso reconeixia haver comès dos delictes fiscals. L’hi va enviar abans que la captura de pantalla sortís publicada a la premsa. “La imatge de la carta és potent. Vigila amb les dades personals. Es pot treure”, li va dir l’assessora de la Moncloa. En la seva resposta, Juan Lobato li va expressar els seus dubtes: “Però s’ha publicat en algun lloc? Com la tenim?”. Més tard, la Guàrdia Civil va confirmar que la Moncloa i el PSOE tenien el correu de la parella d’Ayuso abans que els mitjans de comunicació i va assenyalar especialment dos càrrecs més que haurien accedit a l’intercanvi de correus: Francesc Vallès (l’aleshores secretari d’Estat de Comunicació) i Ion Antolín (exdirector de comunicació del PSOE).