Pá’lante”. És l’expressió que encunya sovint Miguel Ángel Rodríguez i que ha fet fortuna els últims mesos en cercles madrilenys. També conegut com a MAR, és el cap de gabinet d’Isabel Díaz Ayuso, la seva mà dreta i l’ideòleg de bona part de la seva estratègia. El “pá’lante” és la paraula que fa servir a Twitter, i que a vegades repeteix la presidenta madrilenya en els seus discursos, per augurar o celebrar que una investigació judicial al voltant del govern espanyol continuï el seu curs. Dos exemples. “Us diré una cosa: Sánchez va pá’lante!”, va afirmar el dia que Víctor de Aldama va declarar a l’Audiència Nacional. “I demà Begoña va pá’lante”, va vaticinar el dia abans que Juan Carlos Peinado cités la dona del president espanyol com a investigada.

Ara bé, entre els seus mèrits recents, hi ha l’èxit comunicatiu de treure el focus de la investigació per frau fiscal a la parella de la presidenta madrilenya i situar-lo en una causa al Tribunal Suprem contra el fiscal general de l’Estat. Ell va ser qui, per exculpar Alberto González Amador, el 13 de març va difondre que el fiscal li havia ofert un pacte (quan realment havia estat al revés). Això va posar en marxa la maquinària de la Fiscalia, que poques hores després va publicar un comunicat desmentint-ho. Entremig, es va filtrar a la premsa el correu de l’advocat de la parella d’Ayuso en el que reconeixia que havia comès dos delictes fiscals. I això és el que està investigant ara el Tribunal Suprem. De fet, Miguel Ángel Rodríguez haurà de declarar com a testimoni el pròxim dimecres 8 de gener en aquesta causa. I estarà obligat a dir la veritat.

Portaveu del govern espanyol de José María Aznar entre el 1996 i el 1998

Isabel Díaz Ayuso el va recuperar com a cap de gabinet el gener del 2020, cinc mesos després d’arribar a la presidència de la Comunitat de Madrid. La seva notorietat pública havia arribat amb José María Aznar: entre el maig del 1996 i el juliol del 1998 va ser el portaveu del govern espanyol i el secretari d’Estat de Comunicació. Movia els fils de l’estratègia comunicativa de la Moncloa. Prèviament, havia sigut portaveu de la Junta de Castella i Lleó, també a les ordres d’Aznar.

Quan feia dos anys que estava al càrrec, va presentar la seva dimissió. Segons va relatar El País en aquella època, el PP, diversos ministres i CiU responsabilitzaven Rodríguez de la mala imatge de la Moncloa i de la seva “incapacitat per vendre els èxits del govern espanyol”. Va ser substituït com a portaveu per Josep Piqué, que era el ministre d’Indústria i posteriorment va ser president del PP Català. Amb aquest canvi de cromos, Aznar va donar per tancada una crisi de govern sobre la qual s’especulava, limitant-la a un canvi en la imatge de l’executiu: diversos ministres consideraven que tenia un perfil “excessivament partidista” i fins i tot “sectari”.

“El que falta a Artur Mas és un afusellament”

Van haver de passar més de quinze anys perquè arribés una de les seves declaracions més sonada. Va ser el novembre del 2014 a Espejo Público, on anava de tertulià, pocs dies després de la consulta del 9-N: “El problema que té Artur Mas és que vol ser víctima d’algú i, com que no li fa cas ningú, està desesperat”, va afirmar. I va anar més enllà: “El que li falta és un afusellament, llavors estaria estupend. Ell el que vol és això. Perquè el ridícul que ha fet és molt difícil superar-lo. Qualsevol polític en aquestes circumstàncies, marxava a casa seva. Ha fet el ridícul absolut, però està encara allà per veure si algú del govern espanyol s’equivoca. Ell vol allà la Guàrdia Civil, que el detinguin”, va reblar.

 

“Us triturarem, haureu de tancar”

Tornant a l’actualitat, el seu rol s’ha exacerbat els últims mesos. El passat 12 de març, van transcendir els missatges amenaçadors que va enviar a Esther Palomera, directora adjunta d’elDiario.es. Va ser el dia que el mitjà va publicar que Alberto González Amador, la parella d’Isabel Díaz Ayuso, havia defraudat 350.000 euros a Hisenda i havia cobrat dos milions d’euros en comissions per contractes de mascaretes. A la nit, el cap de gabinet d’Ayuso va enviar diversos missatges a la periodista: “Us triturarem. Haureu de tancar. Idiotes. Que us donin”, li va etzibar. Ella li va preguntar si era una “amenaça”. “És un anunci”, va respondre-li. Més tard, la presidenta madrilenya va sortir a defensar el seu cap de gabinet: “No entenc què fa això fent voltes per enlloc. A veure si tampoc ens podem enfadar amb gent de confiança perquè també es filtra”.

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i l’Associació de la Premsa de Madrid van condemnar “rotundament” les amenaces i van denunciar que constitueixen una “pressió intolerable que coarta la llibertat de premsa i atempta contra el dret a la informació veraç dels ciutadans”. Posteriorment, l’Informe sobre l’estat de dret a Espanya elaborat per la Comissió Europea va assegurar que els periodistes “continuen enfrontant-se a reptes cada vegada més grans en l’exercici de les seves activitats professionals” i va al·ludir a una de les alertes que havia llançat el Consell d’Europa, relativa a “l’assetjament i intimidació” de Rodríguez per “amenaçar i reprendre” periodistes per les seves informacions.

“No cal que facis el ridícul”

El 2022, Miguel Ángel Rodríguez va empentar una periodista de La Sexta després que intentés preguntar a Isabel Díaz Ayuso. En aquella ocasió, la periodista d’El Intermedio Andrea Ropero va allargar el micròfon a Ayuso i va rebre la reprimenda de Rodríguez: “Ja ha fet declaracions”. Durant la conversa entre tots dos, que va quedar enregistrada, Ropero va recriminar a Rodríguez que l’hagués “empès” i ell li va etzibar que “no calia que fes el ridícul”. “El que està fent el ridícul és vostè, que m’està insultant”, va replicar la periodista. Una mostra més del comportament de Miguel Ángel Rodríguez i la seva relació amb la premsa.

Condemnat per dir “nazi” el doctor Luis Montes

Més capítols. L’abril del 2011 va ser condemnat com a autor d’un “delicte continuat d’injúria greu amb publicitat” contra el doctor Luis Montes, excoordinador d’Urgències de l’Hospital Severo Ochoa de Leganés. Miguel Ángel Rodríguez li va dir “nazi” en dues intervencions als programes 59 Segundos i La Noria i la sentència va condemnar-lo a 9.900 euros de multa i a pagar una indemnització de 30.000 euros. Prèviament, la justícia havia arxivat la denúncia sobre suposades sedacions irregulars a Leganés. El magistrat va argumentar que Rodríguez “no només va incidir de nou en la qüestió”, que havia fet passar al doctor un “difícil procés” en el qual va obtenir una “notorietat desmesurada”, sinó que “va utilitzar termes desqualificadors en extrem”. En la seva declaració, Rodríguez havia defensat que nazi no era un insult, sinó una descripció perquè Montes donava suport a la despenalització de l’eutanàsia. El jutge va replicar-li que nazi és un “epítet injuriós” i va recordar-li que “l’ús del terme nazi en llenguatge col·loquial ha adquirit un inequívoc sentit de desqualificació”.

Bonus track: “Els catalans i els bascos acabaran jugant a les bales”

I, de nou, a la Moncloa. El 8 de novembre del 1996, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, se li va preguntar sobre la petició dels governs català i basc perquè hi hagués seleccions de futbol de Catalunya i d’Euskadi: “No sé a qui se li ha acudit, perquè es tracta de destrossar la Lliga Nacional de Futbol. A veure qui ho explica a la FIFA!”, va contestar. “Enfonsa els clubs de futbol, ​​no hi ha televisió que pagui pels drets d’això, és que no es pot fer”, va afegir. “Lamento comunicar que no es pot trencar la Lliga i que aquest govern no destrossarà i no eliminarà la Selecció Espanyola de Futbol”, va esgrimir. I va tancar la resposta amb ironia: “Posats a proposar coses, que impedeixin als equips de la seva comunitat que contractin entrenadors i futbolistes estrangers i que només vagin als estadis els nascuts a la ciutat, de manera que acabaran jugant a les bales”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!