Més d'un miler de persones s'han manifestat aquest dissabte a Perpinyà (Catalunya Nord) en contra del Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre del 1659, i en defensa de l'ús del català a la Catalunya Nord. Les quatre entitats convocants de la protesta (Òmnium Catalunya Nord, Casal de Perpinyà, Consell de la República a Catalunya Nord i Assemblea Nacional Catalana a Catalunya Nord) han centrat la reivindicació d'enguany en dos punts principals: la condemna contra els municipis que van aprovar l'ús del català als plens i el tancament dels passos fronterers des del gener de 2021. Com és habitual, l'acte ha començat a les quatre de la tarda a la plaça de Catalunya des d'on els participants han marxat pel centre de la localitat fins a arribar al Castellet, on s'ha llegit el manifest.
Sota el lema "Sem Catalunya Nord, fem Països Catalans", la manifestació ha aplegat representants de tot el país, com ara l'activista i periodista mallorquí Tomeu Martí o bé diversos dirigents de la CUP. També hi han assistit personalitats de la Catalunya Nord com ara el geògraf i activista pel català Joan Becat. Els manifestants han reclamat al govern francès que obri els passos fronterers que lliguen la Catalunya Nord amb la resta de Catalunya, tancats des de l'inici de la pandèmia de la covid. També han demanat que es promogui l'ús del català en tots els àmbits de la vida pública i social, i que es reconegui el territori com a part dels Països Catalans.
La membre del Casal de Perpinyà, Marta Serra, destaca el fet que en les manifestacions anteriors els participants venien a títol individual i aquesta vegada ja hi ha hagut quatre entitats que han convocat per assistir a l'acte: Òmnium Catalunya Nord, Casal de Perpinyà, Consell de la República a Catalunya Nord i Assemblea Nacional Catalana a Catalunya Nord. "Això només fa que ampliar l'eix d'acció i treballar conjuntament en les properes diades i actes que s'organitzin", ha remarcat. Fins ara l'organitzava en solitari El Col·lectiu 7 de novembre. Serra ha lamentat l'actitud del govern francès i la Justícia per prohibir el català als plenaris dels cinc ajuntaments afectats i diu que treballaran per revertir la situació. A més, els convocants exigeixen que es reobrin els passos fronterers per "facilitar la vida" als habitants dels pobles afectats.
Vinguts d'arreu dels països catalans, més d'un miler de persones s'ha congregat a partir de quarts de quatre de la tarda a la plaça Catalunya de Peripinyà per començar la marxa pels principals carrers de la localitat fins al Castellet, on s'ha fet la lectura del manifest. Un dels participants, Lluc Gaià que venia de Mallorca, ha dit que hi era no només per les dues reivindicacions amb què l'organització centrava la convocatòria, sinó també "per reivindicar la nació sencera dels països catalans i un projecte polític propi que és sa independència del nostre país". La terrassenca Núria Rabós, qui també ha assistit a la protesta, ha dit que hi ha donat suport perquè hi va des de fa molts i perquè la societat està "desil·lusionada amb tot el que està passant".