Prop d'un miler de persones s'han concentrat aquest diumenge al migdia davant l'Ajuntament de Ripoll per protestar contra l'extrema dreta i la gestió de l'alcaldessa de la localitat Sílvia Orriols. La concentració s'ha convocat en suport a la Metxa, el casal popular de la localitat, que ha rebut una ordre de tancament del seu local, ordenada pel govern municipal que encapçala Orriols. Segons l'organització unes 1.500 persones haurien assistit a la concentració, mentre que la policia local la xifra en 300 assistents.

Els manifestants han travessat tot el municipi fins al pla de la Devesa, repetint càntics com ‘A l’extrema dreta, ni aigua’, i crits de “contra el feixisme, acció directa” o “Aliança Catalana, fora de Ripoll”. Des del casal popular argumenten que l'ajuntament vol tancar l'espai per raons polítiques: “El casal té activitat des del 2016 i no havia tingut cap problemàtica fins a l’arribada de l’extrema dreta al govern, que l’intenta tancar perquè és un espai amb activitat política on es confronten les seves idees”, explica Jordi Hostench, membre del casal. La manifestació ha acabat al mateix pla on s'ha llegit el manifest, que denuncia “razzies policials per perfil racial i traves burocràtiques per al padró municipal”, així com “multes arbitràries contra persones crítiques amb les polítiques municipals, retallades econòmiques per joventut o ajudes comunitàries, instrumentalització de persones grans o la naturalització de la islamofòbia i el racisme”.

La protesta ha rebut el suport d'entitats com Òmnium, Esquerra Independentista, CGT Osona i Girona, Organització Juvenil Socialista, entre altres casals i ateneus. Entre els assistents hi havia també membres de la CUP, com el diputat al Parlament, Dani Cornellà, l'exdiputat Xavier Pellicer i l'exdiputada al Congrés dels Diputats Mireia Vehí.

Orriols diu que han vingut a Ripoll "a qüestionar la democràcia"

L'alcaldessa de Ripoll i diputada al Parlament de Catalunya ha respost a la concentració a través de les xarxes socials i l'ha qualificat de "quatre arreplegats totalitaris que avui han vingut per qüestionar la democràcia i el compliment de les ordenances municipals". La batllessa també s'ha personat a la plaça de l'Ajuntament durant la manifestació, acompanyada dels regidors d'Aliança Catalana i de membres del partit.

Unes hores després de la concentració Orriols ha denunciat que un grup de persones havia "rebentat" la seu d'Aliança Catalana. L'alcaldessa ha acusat els manifestants que s'havien manifestat aquest diumenge a la localitat: “Uns ‘antifeixistes’ acaben de rebentar la seu d’Aliança Catalana. Però la ‘feixista’ soc jo”, ha dit en un missatge publicat al seu compte X. La seu del partit ha aparegut amb cops als vidres, que podrien ser de l’impacte de pedres, i adhesius de lluita antifeixista tapant la cara d’Orriols.

Des del casal popular La Metxa s’ha desvinculat d’aquesta acció. “Valorem la manifestació molt positivament, que era el què organitzàvem. Hem pogut socialitzar el nostre missatge sense caure en les provocacions d’Aliança Catalana a la plaça i un cop s'ha desconvocat la manifestació a la Devesa del pla, ja no depèn de nosaltres”, ha explicat el membre de La Metxa, Jordi Hostench.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!