“Glòria al bravo poble” i “fins al final”. Barcelona i Madrid alcen la veu contra Nicolás Maduro i en defensa d’Edmundo González Urrutia com a president legítim de Veneçuela la vigília de la presa de possessió del futur president veneçolà. Ha sigut una concentració convocada a la Puerta del Sol de la capital espanyola en la qual han participat milers de persones i que ha comptat amb la presència dels principals dirigents del PP i Vox. La delegació del govern espanyol xifra l'assistència en un màxim de 4.000 persones. Hi ha una imatge que podria resumir la protesta: Alberto Núñez Feijóo criticant l’absència de Pedro Sánchez i la resposta dels assistents amb xiulets a l’uníson. “El PP està al costat de la llibertat de Veneçuela, m’agradaria dir el mateix del govern d’Espanya i m’entristeix no poder fer-ho”, ha lamentat el líder del PP. “Rebutgem el silenci davant del règim del terror i repudiem la provada complicitat del govern espanyol, el veritable compromís amb la democràcia es demostra davant dels dictadors vius, i per això estem aquí”, ha insistit entre aplaudiments. Ara bé, minuts després, s’ha fet el silenci quan des de l’escenari s’ha anunciat la detenció de la líder opositora, María Corina Machado, que havia reaparegut públicament poc abans després de mesos en la clandestinitat. “No tenim por” i “força i fe”, ha contestat amb crits la gent concentrada. “Maleït Maduro”, ha exclamat una de les assistents, que ha arrencat a plorar en conèixer la notícia. Mentrestant, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona també hi ha hagut una concentració de suport a Edmundo González: hi han assistit 4.000 persones, que han fet proclames de “Maduro, concha de tu madre” i “Visca Veneçuela lliure” i han desplegat una bandera gegant de Veneçuela.
📝 La tensió augmenta a Veneçuela davant el retorn imminent d'Edmundo González
A Madrid, la Puerta de Sol estava repleta de persones amb banderes de Veneçuela i pancartes denunciant el règim de Nicolás Maduro: «Maduro va matar la democràcia», «Fora Maduro, Edmundo president», «Fora dictador», «Què volem? Llibertat», «Justícia», «El govern repressor va falsejar la votació» o «Maduro podrit, els assassins amb tu». A la protesta també hi havia Isabel Díaz Ayuso (presidenta de la Comunitat de Madrid), els expresidents espanyols Mariano Rajoy i José María Aznar (tant Rajoy com Aznar es van reunir amb Edmundo González el setembre a Madrid) i Santiago Abascal (líder de Vox). De fet, la presidenta madrilenya ha intervingut abans que Feijóo i ha aprofitat per arremetre contra Pedro Sánchez. “No es pot aguantar tanta traïció”, ha lamentat. I ha exigit al president espanyol que estigui a “l’altura” en la defensa de la democràcia a Veneçuela i que prengui una decisió: “O s’està amb la llibertat o amb la dictadura”, ha proclamat Isabel Díaz Ayuso. “Ningú té dret a posar les institucions al seu servei contra l'alternança política i el discrepant. Ningú té dret a manipular la història, que si és de part, no és història. Ni a posar-se brau amb dictadors morts i còmplice de dictadors vius”, ha reblat.
Alberto Núñez Feijóo: “Espanya no és una nació aliada de tirans”
Durant el seu discurs, Alberto Núñez Feijóo ha advertit que el fet que Edmundo González no prengui possessió com a president veneçolà suposaria un “cop d'estat contrari a la Constitució veneçolana”, una “usurpació del poder” i un “frau contra la voluntat d'un poble”. “Espanya és una nació aliada amb els demòcrates, no amb els tirans”, ha exclamat el líder del PP, que ha afegit que els veneçolans “van omplir les urnes de vots per la llibertat i contra la tirania i avui estan omplint els carrers de valentia i de dignitat”. I ha subratllat que Nicolás Maduro “ha de saber que no té cap altra alternativa d'acceptar el veredicte inapel·lable de les urnes”. A mitjan setembre, Feijóo es va reunir amb Edmundo González al Congrés i va reivindicar que “encarna la lluita per la democràcia” a Veneçuela.
Per la seva banda, Isabel Díaz Ayuso, ha presentat María Corina Machado i Edmundo González Urrutia com a “herois de la llibertat” i un “exemple per al món sencer”. “Avui els volem dir: no esteu sols”, ha reivindicat la presidenta madrilenya. I ha dit als “matons” del “règim criminal” de Nicolás Maduro que el seu “mur” està “caigut” i que no tenen “por”. “Mentides, pobresa, assassinats, màfia... senyor Maduro, està acabat”, ha reblat. Així mateix, ha demanat a les Forces Armades de Veneçuela que facin el “pas endavant” per defensar el poble, que mereix uns “funcionaris i institucions que siguin sòlides i estiguin a l'altura”. “Veneçuela mereix una justícia independent, respectada i lliure, perquè quan les institucions cauen, arriba el caos i la revolució, que només és tirania, pobresa, tristesa i apagades, com és el socialisme bolivarià”, ha conclòs.
“Ingressaré Veneçuela per qualsevol mitjà”
En els últims dies, Edmundo González ha fet una gira per Llatinoamèrica per obtenir suports davant de Nicolás Maduro i ha visitat l’Argentina, els Estats Units, l’Uruguai i la República Dominicana. Així, per exemple, l’han rebut Javier Milei (el president argentí, que ha afirmat que l’Argentina “no serà còmplice del silenci davant de les injustícies i els atropellaments del règim de Maduro”) i Joe Biden (el president nord-americà, que ha subratllat els “esforços conjunts per restablir la democràcia a Veneçuela” i la importància de “respectar la voluntat del poble”). “Ingressaré Veneçuela per qualsevol mitjà. Seré allà”, va avisar Edmundo González el dissabte. I just fa dos dies, va denunciar que uns “encaputxats” havien segrestat el seu gendre a Caracas quan portava als seus fills a l’escola.
Fins ara, Edmundo González ha estat reconegut com a president legítim de Veneçuela, entre altres, pel Parlament Europeu i pels Estats Units. “La democràcia exigeix respecte a la voluntat dels votants”, va defensar el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken. A més, en els últims mesos i a instàncies del PP, el Congrés dels Diputats (amb l’aval del PNB) i el Senat (amb el suport de Junts) el va reconèixer com a president legítim (amb el vot en contra, entre altres, del PSOE, Sumar i ERC) i van instar el govern espanyol a fer el mateix, cosa que la Moncloa ha defugit. Després de les eleccions presidencials del passat 28 de juliol, el Consell Nacional Electoral va donar la victòria a Nicolás Maduro al mig de denúncies de frau per part de l’oposició veneçolana i això va portar la Unió Europea, els Estats Units i una vintena de països (entre els quals hi havia Espanya) a reclamar a Maduro que fes públiques les actes. Ara bé, durant cinc mesos ell ho ha rebutjat.
I quina ha estat la posició del govern espanyol?
En tot moment, la Moncloa s’ha negat a reconèixer Edmundo González com a president electe, però tampoc ha avalat el triomf de Nicolás Maduro. González va arribar a Espanya el 8 de setembre i, tres mesos i mig després, el govern espanyol li va concedir l’asil polític. Enmig d'això, Edmundo González es va reunir amb Pedro Sánchez, que va expressar el “compromís humanitari i la solidaritat” d’Espanya amb els veneçolans i va reiterar que Espanya treballava “a favor de la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals del poble de Veneçuela”. El govern espanyol no enviarà cap representant a la presa de possessió convocada per a demà.