Unes 4.000 persones s'han manifestat contra l'amnistia a Madrid aquest divendres. La virulència dels manifestants s'ha rebaixat, però a última hora han començat els llançaments de petards i bengales, fent augmentar la tensió. L’ultraespanyolisme ha rebaixat aquest divendres el seu nivell de virulència en una nova manifestació contra l’amnistia a independentistes. Els 4.000 assistents a la concentració d’aquest divendres —xifra del govern espanyol— no han tornat a protagonitzar una jornada de violència desfermada als carrers del centre de Madrid. Han predominat els càntics racistes, algun insult homòfob contra el ministre Fernando Grande-Marlaska, i dir el nom del porc a Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. Tot dins de l’habitual, però amb una excepció: no hi ha hagut càrregues i els manifestants han protestat pacíficament.

Ja a les vuit del vespre, hora de la convocatòria de la manifestació, l’ambient estava molt més relaxat que en les jornades anteriors. Durant aquests passats dies, fins i tot una hora abans de la convocatòria ja era complicat caminar pels carrers que envolten la seu estatal del PSOE. Aquest divendres, en canvi, circular-hi era bufar i fer ampolles. A primera hora del vespre, doncs, no hi havia cap encaputxat intentant alterar la marabunta d’espanyolistes, ni tampoc cap símbol anticonstitucional.

Les primeres àguiles han aparegut cap a dos quarts de deu del vespre. Han arribat acompanyades de rojigualdas amb l’escut retallat, una bandera que s’ha vist moltíssim aquests dies al barri madrileny d’Argüelles. És a dir, un símbol ultra que fins i tot rebutja la corona borbònica, i que tira a les escombraries els símbols constitucionals. Es tracta de la bandera més vista aquests dies, a banda de les àguiles, amb permís especial de la rojigualda constitucional.

Ressaca del pacte PSOE-Junts

Fins ara, la manifestació més massiva i més violenta ha estat la posterior a l’anunci d’un acord entre PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Era d’esperar, i així ho van confirmar els manifestants aquest passat dijous a la nit. Aquest divendres, però, la manifestació ja estava de ressaca. Feia més de 24h que s’havia consumat un pacte ja anunciat des de feia setmanes per la dreta mediàtica madrilenya, i aquest divendres el PSOE havia anunciat pactes amb el PNB i Coalició Canària: poc llaminers per als ultraespanyolistes. 

Càntics racistes, els més habituals a banda dels contraris a Sánchez i Puigdemont

Un aspecte destacable de les manifestacions ultra d’aquests dies és la quantitat de càntics racistes que bramen els concentrats a les portes de la seu de Ferraz. “Esa lechera, a la frontera”, o "España cristiana, y no musulmana", són alguns dels lemes més escoltats aquests dies, més enllà dels insults dirigits a Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. El passat dimarts, per exemple, els ultra concentrat a les portes del Congrés dels Diputats escridassaven els antiavalots que custodiaven la cambra tirant-los en cara que, a Ceuta i Melilla, “als moros sí que els deixeu passar”.