“Avui és el principi del final de la dictadura que ens governa”. Nova protesta al carrer contra Pedro Sánchez. Una concentració convocada a la Plaza Castilla de Madrid, a la qual han assistit Santiago Abascal i dirigents del PP, i promoguda per desenes d’entitats de la societat civil, encapçalades per la Plataforma per a l’Espanya Constitucional, amb un doble objectiu: “Defensar la unitat, la dignitat, la llei i la llibertat” i exigir la convocatòria immediata d’eleccions generals. I amb un missatge clar dirigit a l’espanyolisme radical: “Davant dels Jutjats de Plaza Castilla, demanem que els fiscals honrats que encara queden i els advocats de l’Estat honestos ens ajudin en nom de la llibertat, la justícia i la igualtat a actuar amb contundència per defensar la democràcia i la constitució”. Els convocants, en paraules d’Albert Castillón (periodista) i Marcos de Quinto (exdiputat de Ciutadans), cataloguen el president del govern espanyol de “petit dictador”, “sàtrapa que utilitza la Constitució per al seu benefici”, “enemic comú” i “aprenent de tirà”, i auguren que “no marxarà per la via ordinària ni per les urnes”, sinó que “caldrà fer-lo fora mitjançant la justícia”. Davant d’aquest discurs, una resposta a l’uníson de la gent concentrada: “Pedro Sánchez, a la presó”. La delegació del govern espanyol xifra els assistents en 25.000, mentre que l’organització ho eleva a 400.000 persones.

Més tard, Marcos de Quinto ha posat en relleu que la concentració té lloc a prop dels jutjats on “aviat desfilaran molts membres de la banda de Sánchez que no són aforats” i ha demanat posar fi al “cop d’estat que està perpetrant” un “govern de pocavergonyes” que “tomba la Constitució per la porta d’enrere” i que “ha rescatat ETA”. “Pedro, et menyspreen els teus socis, que s’han aprofitat de la teva debilitat. Pedro, sou xusma, ves-te’n ja amb la teva banda i deixa Espanya en pau”, ha conclòs de Quinto. Entre la gent, més crits: “Aquesta traïció la pagareu” i “El nostre president és un delinqüent”.

L’acte ha arrencat després de mitja hora d'espera, just davant de les famoses torres KIO de Madrid. Abans d’això, s’han donat instruccions des de la megafonia perquè la gent congregada als laterals es desplacés a la part central del Paseo de la Castellana, just a l’entrada del túnel. En aquesta estona, s’ha emès una versió del NO-DO franquista per denunciar la llei d’amnistia i han sonat cançons com el Que Viva España de Manolo Escobar. La resposta del públic: cridar que “No és una festa, és una protesta” i exclamar que “Amb musiqueta, Pedro no se’n va”. Prèviament, pocs minuts després de les dotze, hi ha hagut una pancarta gegant que ha recorregut la manifestació: en anglès, proclamant que «Espanya està deixant de ser una democràcia per convertir-se en una dictadura» al costat d’una cara d’Adolf Hitler. Les altres pancartes que es poden veure exhibides per manifestants van en la mateixa línia: «Sánchez dictador», «Sánchez traïdor», «Sánchez destructor d’Espanya» i «No al cop d’estat». També cataloguen el govern espanyol de «màfia», titllen el PSOE de «botiflers» [vendepatrias] i demanen «més murs i menys moros» i «bitllet de tornada per a delinqüents estrangers».

Pancarta a la Concentració Plaza Castilla contra Sánchez   Martí Odriozola
Pancarta a la concentració a la Plaza Castilla / Foto: Martí Odriozola

Des dels comicis del 23-J del 2023, s’han succeït les protestes contra el PSOE i contra els seus acords amb els independentistes. A diferència de la gran majoria d’elles, que han estat impulsats pel Partit Popular, la d’aquest diumenge recorda la que va tenir lloc a la Plaza de Cibeles el novembre, també impulsada per la societat civil, la mateixa setmana que Pedro Sánchez va ser investit president del govern espanyol. Ara, aquesta concentració culmina la que ha estat una setmana horribilis per a Pedro Sánchez amb revessos als tres fronts judicials que té sobre la taula. El principal ha estat la decisió del Tribunal Suprem d’obrir una causa penal contra el fiscal general de l’Estat (per primera vegada en la història) per presumpta revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. La Moncloa li ha mostrat suport, però les veus demanant la seva dimissió arriben des del PP i des de la cúpula de la Fiscalia. En paral·lel, la Fiscalia Anticorrupció s’ha mostrat partidària que el Tribunal Suprem investigui José Luis Ábalos, l’ex número tres del PSOE, en el marc del cas Koldo perquè considera que l’exministre de Transports va tenir un “paper principal a l’entramat” del cas Koldo. I, finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha rebutjat per unanimitat la querella que va presentar l’Advocacia General de l’Estat contra Juan Carlos Peinado acusant-lo de prevaricació.

Santiago Abascal i dos dirigents del PP participen en la concentració

Un dels primers a difondre la convocatòria va ser Alejo Vidal-Quadras (expresident del PP català i un dels fundadors de Vox) i, posteriorment, s’hi han sumat Vox, amb Santiago Abascal al capdavant, i la seva fundació (la Fundació DENAES) i el PP. Tanmateix, els populars han mantingut un perfil més baix que la formació d’extrema dreta: Gènova no ha fet cap crida a assistir, mentre que el PP de la Comunitat de Madrid o el grup parlamentari del Congrés sí que han animat a participar-hi. Del Comitè de Direcció del partit, hi han participat Carmen Fúnez (vicesecretària d’Organització Territorial), Noelia Núñez (vicesecretària de Mobilització i Repte Digital) i Alicia García (portaveu del PP al Senat).

Abans de començar la concentració, Carmen Fúnez ha afirmat que els espanyols estan “cansats de la mentida, de la falta de neteja del govern espanyol i de la corrupció” en el moment més “delicat” de la democràcia espanyola, ha denunciat que el govern espanyol no pari “d’atacar i perseguir els jutges” i ha demanat a Pedro Sánchez que “actuï com un demòcrata”. Per la seva banda, Santiago Abascal ha criticat que el PP hagi “ofert pactes d’estat” al PSOE “lliurant-li els tribunals” o “repartint la inseguretat i la ruïna que porta immigració il·legal”. “El PP renunciarà als pactes amb el PSOE? Farà propòsit d’esmena reconeixent que ha fet malament lliurant la Justícia i el Tribunal Constitucional al PSOE?”, s’ha preguntat. De fons, un dels assistents comenta: “És el PSOE blau, no sé quin és pitjor”. A més, el líder de Vox s’ha tornat a obrir a donar suport a una moció de censura per convocar eleccions “si no hi ha cessions als separatistes”.

Concentració Plaza Castilla contra Sánchez   EFE
Imatge de la concentració a Plaza Castilla, al túnel del Paseo de la Castellana / Foto: EFE

Una protesta per denunciar el “gravíssim deteriorament de la democràcia” i “l’obscena compra de suports parlamentaris”

“No és una concentració d’esquerres, dretes o centre, sinó de demòcrates disposats a fer front a un procés que comporta un carrusel de cessions il·limitades i decisions que trituren l’interès comú, perverteixen la Constitució i la llei i posen les bases per a una irreversible decadència”, afirma el manifest de la protesta. El document denuncia el “gravíssim deteriorament de la democràcia que viu Espanya” i “l’obscena compra de suports parlamentaris amb mesures que soscaven la igualtat, la solidaritat interterritorial i l’imperi de la llei”. Concretament, disparen contra la “concessió els nacionalistes de la quota catalana”, la “cessió de la gestió de la Seguretat Social al País Basc”, “l’aprovació d’una amnistia immoral i inconstitucional”, la “colonització” d’institucions i la “corrupció que envolta l’entorn del president”. Les associacions convocants esgrimeixen que la democràcia “no prevaldrà si les societats que es beneficien d’ella no s’articulen en la seva defensa davant de les amenaces que la sotgen”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!