La comunitat educativa ha sortit al carrer aquest dimecres per deixar ben clar que a Catalunya no hi ha la intenció d’aplicar la sentència del 25%. Un total de 7.500 persones ―segons la Guàrdia Urbana― han recorregut el centre de Barcelona per acabar-se plantant davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’artífex d’una sentència que ha indignat la societat catalana; pel fet que la justícia espanyola practica d’aquesta manera una ingerència en el sistema educatiu català, amb conseqüències nefastes cap a la immersió lingüística i la salut del català al país. La manifestació s’ha produït enmig d’un dia de vaga, en el qual, segons el Departament d’Educació, només un 6,49% dels docents de la pública han aturat l'activitat. 

Manifestación maestros profesores contra 25% castellano, barcelona - Sergi Alcàzar

Aquest percentatge baix de seguiment de la vaga pot tenir relació amb el fet que la jornada d’avui es troba enmig de dues setmanes caracteritzades per incloure un total de cinc dies de vaga. Diversos manifestants han declarat aquest dimecres a ElNacional.cat que els sindicats no s’han organitzat bé i que ha estat un error barrejar la vaga del 25% de castellà a les aules catalanes amb les mobilitzacions per protestar contra el calendari i contra l’arrossegament de les retallades. Si, a més, algú també vol incloure l’afegit que el dia 8 de març alguns docents van fer vaga amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, ens situem davant d’un mes de març molt carregat d’aturades.

 

 

La manifestació

No obstant això, ni la saturació de vagues ni que aquest dimecres hagi estat un matí plujós han pogut evitar que la manifestació d’avui fos un èxit. Milers de persones s’han concentrat a la plaça Urquinaona de la capital catalana ―escenari de lluites per la independència en un passat no molt llunyà― per acabar-se dirigint fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per arribar fins al passeig de Lluís Companys, els manifestants han baixat per la Via Laietana, i després han caminat pel passeig d’Isabel II, l’avinguda del Marquès de l’Argentera i el passeig Picasso. 

 

 

Ha estat una manifestació que ha coincidit amb una altra que tenia lloc aquest mateix matí. Al passeig de Picasso, docents i estudiants s’han topat amb els taxistes, que han fet sonar els seus clàxons per tal de transferir-los la seva solidaritat. Els clàxons dels conductors han sonat al ritme de “els carrers seran sempre nostres”, un dels càntics estrella de l’esquerra independentista, reconvertida en mainstream des de la tardor del 2017.

 

 

Missatge pel departament

Un dels càntics que aquest dimecres s’ha repetit, en referència als que ja van sonar la setmana passada, ha estat el de “Cambray dimissió”. Els diversos sindicats que han participat en aquesta mobilització han instat el conseller d’Educació a no obeir la sentència del 25%, i deixar clar que Catalunya té la seva pròpia sobirania per decidir com funciona el model d’escola catalana. De fet, hi ha hagut crítiques per part d’USTEC i de la Intersindical a la gestió que el Govern està fent d’aquesta qüestió, i han demanat que Educació no aposti per un model competencial pel que fa a les llengües, sinó pel català com a única llengua vehicular.