La militància de Bildu avala l’abstenció per facilitar la investidura de la socialista María Chivite com a presidenta del govern de Navarra. En la consulta feta aquest dimecres, el 82,7% han donat suport a l’abstenció que plantejava la direcció de la formació abertzale, davant del 12,7% que hi han votat en contra. Segons han explicat en una piulada, “una àmplia majoria de les bilkides avala la lectura política de la Mesa d’EH Bildu Nafarroa per la qual es planteja facilitar la investidura de Chivite a través de l’abstenció”.

Era l’últim pas necessari per a la reedició del mandat de Chivite a Navarra. L’abstenció dels abertzales obrirà la porta a un govern format pels socialistes navarresos, Geroa Bai i Contigo-Zurekin –de l’òrbita de Podem–. Totes tres formacions van signar un acord aquest dimarts que va desencallar la situació. Entre els tres grups sumen 21 dels 50 escons del Parlament foral. Per tant, l’abstenció de Bildu és necessària perquè la investidura tiri endavant. En aquest context, la formació abertzale va convocar una consulta a la militància plantejant si avalava l’abstenció dels seus parlamentaris, que aquest dimecres hi han donat llum verda.

El context de l'abstenció d'EH Bildu

"Una àmplia majoria de les bilkides avala la lectura política de la Taula d'EH Bildu Nafarroa per la qual es planteja facilitar la investidura de Chivite a través de l'abstenció. Moltes gràcies als centenars de bilkides que han participat en la consulta", ha dit assenyalat EH Bildu en un missatge a Twitter.

Dimarts passat, PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin van signar el seu acord per a la formació de govern a Navarra. Tot i això, els tres grups sumen 21 dels 50 escons del Parlament foral, per la qual cosa és necessària l'abstenció d'EH Bildu perquè la investidura tiri endavant. En aquest context, la formació abertzale va convocar una consulta a la seva militància a Navarra, plantejant si avalava l'abstenció dels parlamentaris per facilitar la investidura de María Chivite.

La lectura de la Mesa Política d'EH Bildu a Navarra assenyalava que “ens trobem en un context complex, en un temps que transita entre la vella política del règim que s'esgota i una nova etapa que avança sense exclusions i sense complexos”. "És el moment d'aprofundir en la línia que estem desenvolupant i la primera parada serà la investidura. Una parada imprescindible que ens ha d'oferir la possibilitat per avançar", indicava. Finalment, la militància de la formació abertzale avala aquesta posició.

Dimecres mateix, dia de la consulta, representants de PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin es van reunir amb integrants d'EH Bildu per presentar-los el seu acord programàtic. A més, després de la ronda de consultes celebrada també dimecres amb totes les forces representades al Parlament de Navarra, el president del Legislatiu foral, Unai Hualde, proposa aquest dijous a la Taula i Junta de Portaveus la candidatura de María Chivite a la investidura.