Aval a l'acord negociat per la direcció d'Esquerra, però molt ajustat. Les bases del partit han donat llum verda a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a nou president de la Generalitat, amb un 53,5% dels vots a favor enfront d'un 44,8% en contra. Aquesta ha estat el resultat d'una votació en què els militants han participat de forma massiva i que s'ha tancat amb un 77% de participació, 6349 dels 8.226 militants convocats. El resultat evidencia la profunda divisió interna al partit al voltant de la decisió d'investir Illa.

El pacte que ha negociat la direcció d'ERC sota la batuta de la secretària general, Marta Rovira, preveu un nou model de finançament que hauria de treure Catalunya del règim comú, una de les reivindicacions històriques del catalanisme. Pel que fa el procés independentista, proposa la creació d'una Convenció Nacional per la resolució del conflicte polític, que estaria presidida per Esquerra.

Des del mateix dilluns en què es va anunciar l'acord, la direcció del partit ha sortit en tromba a defensar la proposta, igual com els càrrecs del Govern amb el president de la Generalitat en funciona, Pere Aragonès, al capdavant. 

Això no obstant, des del territori s'han escoltat nombroses veus rebutjant la investidura del líder socialista. Entre les darreres, aquest mateix divendres el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha anunciat el seu no a l'acord i ha advertit que Illa té com a objectiu desactivar l'independentisme. Els crítics amb l'acord denuncien els reiterats incompliments dels socialistes en els anteriors pactes i recorden la participació d'Illa en les manifestacions contra el procés al costat de Societat Civil Catalana.

La negociació i la consulta s'han produït en ple debat intern pel lideratge d'ERC després dels diferents revés electorals que ha hagut d'encaixar el partit en les darreres eleccions i enmig l'enfrontament públic entre la secretària general, Marta Rovira, i l'expresident i aspirant a la presidència, Oriol Junqueras.

De fet, una de les veus més esperades en aquest debat era la de l'expresident del partit que dijous va fer pública una piulada en què valorava la feina feta en la negociació i advertia davant dels recels provocats pels incompliments que si no els socialistes no s'atenen a l'acord se'ls retirarà el suport al Govern i a la Moncloa. ERC es troba a més assetjada per la polèmica provocada per les informacions que impliquen el partit en atacs de falsa bandera con la campanya contra l'Alzheimer durant les últimas municipals que va encapçalar Ernest Maragall a Barcleona, la qual cosa va provocar la dimissió del responsable de comunicació i viceconseller dle Govern Sergi Sabrià.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!