Junts ha acomplert el darrer tràmit per fer costat a l'acord que ha de permetre la investidura del candidat d'ERC, Pere Aragonès, i la posada en marxa d'un govern de coalició. Després d'un dia de votacions telemàtiques, les bases del partit de Carles Puigdemont han ratificat l'acord amb un 83% de vots a favor i un 17% en contra. Hi ha participat un 62% dels militants.

Aval a Sànchez

El resultat ha estat acollit amb satisfacció per la cúpula de Junts atès que posa a més de manifest que, malgrat les veus crítiques que s'han escoltat al voltant de l'acord, entre les quals la de l'expresident Quim Torra i l'eurodiputada Clara Ponsatíles bases fan costat a la negociació que ha dut a terme el secretari general, Jordi Sànchez.

El suport a l'acord s'ha conegut just a la mateixa hora en què el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la portaveu, Gemma Geis, es reunien amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per comunicar-li el suport de Junts a la investidura, 

Batet Borras Geis Parlament investidura / Montse

La presidenta del Parlament amb els responsables del grup de Junts, Albert Batet i Gemma Geis / Montse Giralt

Investidura garantida

Junts preguntava a les bases si feien costat o no a l’acord tancat entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez en el benentès que en cas que els militants rebutgessin el pacte, els diputats del partit farien igualment costat a la investidura del candidat republicà.

La pregunta que es va sotmetre a votació és: “Dones suport a la proposta de l’executiva de JxCat d’avalar l’acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?”. “En cas que aquest acord no fos aprovat pels afiliats, Junts investirà el candidat d’ERC i passarà a l’oposició”, afegia el text de la pregunta.

La votació s'ha saldat amb 3.364 vots a favor i 689 en contra del total del cens de 5.628 afiliats. Ha estat telemàtica, va començar dimarts a les 14 hores i ha acabat avui a les 13 hores.

L'acord, tancat el cap de setmana per Aragonès i Sànchez, va provocar també un intens debat a l'executiva del partit quan el secretari general va informar dilluns de les condicions. Això no obstant, es va aprovar per unanimitat. L'executiva del partit havia deixat en mans de Sànchez les negociacions, que es van tarcar després d'un cap de setmana de negociacions, i de les quals el secretari general en va informar Puigdemont el mateix diumenge.

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, al costat del candidat d'ERC, Pere Aragonès, aquest dilluns durant la presentació de l'acord / Sergi Alcàzar