La militància de Podemos vol marcar distància amb Sumar. Així ho han confirmat aquest dissabte en una votació interna on el 86,59% dels gairebé 31.000 inscrits de Podemos que han votat en la consulta sobre el nou document polític de la formació han avalat el nou full de ruta del partit, que consagra la seva estratègia al marge de Sumar i la seva promesa de no dissoldre's dins la formació de Yolanda Díaz. A més, la seva secretària general, Ione Belarra, ha exigit respecte a la formació, que no pot haver-hi més vetos contra els seus dirigents i que mai seran una "esquerra servil" amb el poder malgrat que "hi ha una operació per substituir-los" dins l'arc progressista, davant la irrupció de Sumar.

Per part seva, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha assegurat que Podem no "marxarà" malgrat l'"enorme preu polític" que assegura que els volen fer pagar per fer transformacions i a pesar que "ara volen que aquest Govern de coalició (l'anterior de PSOE i Unides Podem) es converteixi en una anècdota". "L'única fórmula màgica que se'ls ha ocorregut, com no són capaços de convèncer als sectors populars, als nostres pobles, que és millor restauració que canvi, l'única cosa que són capaces de fer és intentar substituir a Podemos per un altre partit que no incomodi als que manen sense presentar-se a les eleccions i que deixi continuar fent als poders polítics, mediàtics i econòmics sense molestar-los massa", ha declarat Montero durant l'acte.

En total, gairebé 31.000 militants de Podemos han participat en la consulta que ha tingut lloc els dies 2 i 3 de novembre, dels quals 26.741 (un 86,59%) han votat a favor del nou document polític de Podemos, concebut com un guia d'actuació per aquesta nova etapa. El text defineix a Podemos com "una força política autònoma amb veu pròpia", rebutja la doble militància per "respecte" a les altres forces polítiques i assegura que "en cap cas es dissoldrà en un altre partit", en una referència implícita a Sumar, formació a la qual tan sols esmenta una vegada expressament en el document. A més, explica que treballarà per a arribar a acords electorals amb altres forces amb tres condicions: que resulti "útil", que existeixi "respecte mutu a l'autonomia" i que les llistes de la candidatura "es conformin sempre mitjançant primàries obertes sense restriccions i sense vetos". Una tercera condició que sembla apuntar directament a la negociació entre Sumar i Podemos per presentar-se en coalició a les eleccions de 23 de juliol i que va acabar amb el veto de Yolanda Díaz a Irene Montero.

Aquest nou full de ruta del partit, elaborat per la direcció incloent les aportacions de 5.900 militants, té com a objectiu el seu enfortiment com a organització política en un moment clau en el qual PSOE i Sumar acaben de signar un acord per a governar en coalició, amb la incògnita de si aquest govern sortirà finalment i si hi haurà ministres de la formació morada.