El govern espanyol es reunirà d'urgència per aturar una eventual investidura de Carles Puigdemont. Així ho ha avançat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha explicat que Mariano Rajoy convocarà el Consell de Ministres durant les properes hores per recórrer davant del Tribunal Constitucional la reforma de la llei de la Presidència per habilitar la investidura a distància, aprovada divendres passat pel Parlament. Els plans de l'independentisme passen per intentar una investidura del líder de JxCat abans del 14 de maig.

Millo ha volgut deixar clar que la "probabilitat" que Puigdemont sigui investit "és zero". Sobre la possibilitat d'un president provisional, mentre Puigdemont manté el lideratge, ha dit que “no ens podem imaginar una investidura d’un president de palla”. I ha afegit: “Seria un menyspreu i un menysteniment tan gran de les institucions”. En aquest sentit, ha apuntat que no tenen prevista “cap actuació addicional”.

Per altra banda, no ha descartat de nou l’aplicació de l’article 155 si el nou Govern no compleix el “marc constitucional i estatutari”, si hi ha predisposició a “trencar la legalitat”. Però no ha anat més enllà.

Balanç triomfal

El delegat del govern espanyol ha presentat aquest dilluns una memòria de l’actuació del Govern de l’Estat a Catalunya durant l’any 2017. Un any marcat primer per la intervenció de les finances de la Generalitat i després per la suspensió de l’autonomia amb el 155. Ha defensat que l’aplicació de l’article 155 ha permès “normalitzar” la situació a Catalunya. Ha aprofitat l’ocasió per a reivindicar la presència de l’Estat: “Aquestes són les estructures d’Estat”.

En aquest sentit, ha defensat que ha complert els “compromisos” que va adoptar, que són una “major presència” de l’Estat a Catalunya, la recuperació d’un “diàleg multilateral” amb tots els actors, la defensa de la legalitat i l’exercici “amb professionalitat i rigor” de les seves competències. Ha sostingut que, malgrat no ser una decisió fàcil, ha permès “reactivar” la Generalitat que, segons ell, estava “aturada” pel Govern.

Millo ha subratllat que, amb l’aplicació del 155, s’han pagat 1.100 milions d’euros a municipis catalans, 1.500 milions d’euros a proveïdors i s’aprovaran 5.800 milions d’euros a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

Diàleg?

El dirigent del PP ha assegurat que la “voluntat de diàleg del govern espanyol des del primer moment” no va ser corresposta per la Generalitat. Aquesta situació, ha continuat, va desembocar en la “derogació” de la Constitució i l’Estatut el 6 i 7 de setembre, i en el “simulacre de referèndum il·legal" de l’1-O. Davant això, ha conclòs, el 155 va “recuperar l’autonomia, restablir la democràcia i reobrir novament el Parlament”.

Malgrat la carta que Roger Torrent va enviar a Mariano Rajoy per a mantenir una reunió, Millo ha negat que el president del Parlament hagi estès la mà al diàleg. En aquest sentit, ha manifestat la seva voluntat de reunir-se tant amb Torrent com amb el futur Govern.

La Mesa continua els tràmits

Al mateix temps que la compareixença de Millo, la Mesa del Parlament s’ha reunit. I ha continuat els tràmits de la reforma de la Llei de Presidència, en aprovar la seva traducció al castellà perquè es pugui publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). En aquest moment, la norma no ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Segons fons parlamentàries, en aquesta trobada de la Mesa no s’ha tractat ni el calendari de la investidura ni futurs plens. Aquest cap de setmana, el grup de JxCat va acordar a Berlín intentar la investidura de Carles Puigdemont abans del 14 de maig.