El Ministeri de Cultura ha anunciat que posa en marxa els tràmits per extingir la Fundación Francisco Franco, complint així amb el que s'estableix a la llei de memòria democràtica. Ernest Urtasun, ministre de Cultura, ha signat aquest dijous l'inici de les actuacions prèvies adreçades a obtenir informació i elements de judici que motivin l'inici del procediment per instar l'extinció judicialment. El mateix ministre ha comunicat aquesta decisió a través d'un vídeo a les xarxes socials, on ha afirmat: "És responsabilitat d'aquest ministeri complir amb la llei de memòria democràtica. Així ho hem fet, així ho estem fent avui i així ho continuarem fent". 

El passat mes d'abril, el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ja va anunciar la voluntat d'extingir aquesta entitat: "Nosaltres no il·legalitzem la Fundació, el que fem és extingir-la. Si una Fundació rememora i vanaglòria algú, no té cap sentit en una democràcia". Per la seva banda, Urtasun ha especificat que el tràmit que es comença avui és judicial, per tant, hauran de decidir els jutges si aquesta entitat infringeix la llei de memòria. 

El Ministeri de Cultura inicia aquesta tramitació en funció de l'article 31 de la llei de memòria democràtica, on s'estableix que "concorrerà causa d'extinció quan les fundacions no persegueixin fins d'interès general o hi facin activitats contràries al mateix". "A aquests efectes, es considera contrària a l'interès general l'apologia del franquisme que exalci el cop d'estat i la dictadura o enalteixi els seus dirigents, amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme, o incitació directa o indirecta a l'odi o la violència contra aquestes per la seva condició d'aquests", ha detallat Urtasun. 

Fases d'aquest tràmit

Sobre aquesta base jurídica, Cultura sol·licita ara un informe a la Secretaria de Memòria Democràtica sobre "el possible incompliment de la llei per part de la fundació esmentada", i obre un període de recopilació d'informacions en què participaran també les associacions de memòria, ha explicat. Un cop conclosa la instrucció i amb l'informe d'Advocacia de l'Estat, caurà en mans dels jutges valorar si és necessària la seva extinció. 

La resposta de la Fundación Francisco Franco 

Des de la Fundación Francisco Franco no han trigat a rebutjar la decisió del Ministeri. "Considerem esperpèntic que, en plena crisi política derivada de l'aprovació de la qual considerem inconstitucional llei d'amnistia, que lesiona la igualtat entre tots els espanyols davant la llei, la independència judicial i l'estabilitat d'Espanya com a nació, el Ministeri iniciï aquest procediment", ha assenyalat el president de l'entitat, Juan Chicharro.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!