Un dels periodistes espiats pel ministeri de l'Interior durant l'època de Jorge Fernández Díaz va ser Fernando Lázaro, de El Mundo, per conèixer quines fonts li havien filtrat la informació que va publicar durant l'estiu del 2015, tal com ha publicat el mateix diari. Aquesta vigilància, expliquen, es va edificar sobre la xarxa de contactes d'un alt càrrec de la policia espanyola amb connivència del ministeri: Francisco Martínez, la mà dreta de Fernández Díaz i secretari d'Estat de Seguretat de l'època, apareix a les trucades en què s'intenta arribar a la font del periodista per publicar la seva informació que feia referència a la reunió de Rodrigo Rato, exvicepresident durant l'època d'Aznar i que en aquell moment ja havia estat detingut, a la seu del ministeri amb Fernández Díaz, una setmana després que Rato hagués de declarar davant un jutge pel cas Bankia.
Per aquest espionatge, Martínez va comptar amb l'ajuda indispensable d'Enrique García Castaño, llavors cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia Nacional. Com el secretari d'estat, García Castaño també età acusat en l'operació Kitchen, una investigació a la qual ara se li incorporaran els missatges sobre l'espionatge a periodistes. Aquest últim és qui inicia les converses amb Francisco Martínez, després que s'hagi publicat la notícia de la citació de Rajoy i Rato, quan aquest estava sent investigat. A partir d'aquí, comencen a qüestionar-se qui li ha fet arribar a Fernando Lázaro aquesta infiltració. García Castaño li explica al número 2 d'Interior que ha parlat amb el periodista i que aquest li hauria arribat a insinuar la seva font, però que no se n'acabava de refiar: "Només cal mira les trucades, se'n va assabentar l'endemà" que Rato es trobés amb Fernández Díaz. García Castaño assegura que ho seguirà investigant i que la clau per saber-ho, és el mateix periodista.
Registres de trucades sense autorització telefònica
Francisco Martínez no s'acaba de quedar tranquil, i segons revela El Mundo, durant els dies següents el va anar insistint a través de WhatsApp. La resposta del policia és que hi està treballant, fins que finalment anuncia, també via missatge telefònic que ja sap qui ha estat la font de Lázaro. Concretament, detalla que ha parlat amb el comissari José Luis Olivera, que llavors era cap del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, perquè fos ell qui li traslladés la informació a Martínez. El motiu? "El ministre està molt nerviós amb aquest tema. I no convé ficar la pota", en referència a Fernández Díaz.
Cal tenir en compte que Enrique García Castaño ha estat acusat en diverses peces del cas Tándem de l'excomissari Villarejo, per haver emprat la seva xarxa de contactes en companyies telefòniques on treballaven com a caps de seguretat excomissaris de la policia. Eren ells qui li facilitaven els registres de trucades sense necessitat de demanar autorització judicial. Preguntat per aquesta qüestió, Francisco Martínez no va dubtar a justificar-ho, assegurant que el seu deute era saber qui havia filtrat la informació, tot i que Castaño mai no ho va arribar a saber.