La secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, ha titllat de "violència contra les dones" el cas del policia infiltrat en moviments socials de Barcelona. Una infiltració que ha acabat amb la presentació d'una querella per part de cinc dones activistes per abusos sexuals. "Amb claredat i rotunditat estem davant d'un cas de violència contra les dones. I després anomenem-la com vulguem si violència política o institucional", ha afirmat Rodríguez Pam aquest diumenge en una entrevista a Rac1. "De fet, és preocupant que aquells que han de protegir els drets de les dones puguin tenir conductes reprotxables i potser constitutives de delicte", ha indicat la secretària d'Estat d'Igualtat. I ho ha reblat, tot assegurant que està en joc "la reputació de les forces i cossos de seguretat".
D'altra banda, Rodríguez Pam ha comentat l'anunci de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, de "cedir" per reformar la llei del 'només sí és sí'. "No treballem amb dates límits ni línies vermelles. Això és d'un llenguatge de la política més masculina", ha volgut deixar clar. "Hem posat sobre la taula fins a sis propostes de reforma del Codi Penal. Ni una, ni dues, ni tres, ni quatre, ni cinc. Sis. I el PSOE continua enrocat en la seva des del desembre", ha asseverat.
Rodríguez Pam també ha volgut rebaixar la polèmica per la reducció de penes a agressors sexuals per la llei del 'només sí és sí'. "És terrible, ningú ho vol veure. Però si ens acostem a la foto, moltes d'aquestes sentències en realitat només rebaixen uns mesos les condemnes", ha assenyalat la secretària d'Estat d'Igualtat.
El Ministeri d'Interior premia el policia infiltrat amb una feina molt ben pagada
El policia espanyol infiltrat en els moviments socials de Barcelona entre maig de 2020 i octubre de 2022 ja no es troba a Catalunya. I és que, segons ha avançat el diari El Español, no només ha marxat de Catalunya, sinó que el ministeri de l'Interior l'ha premiat enviant-lo a treballar a una ambaixada i amb un molt bon sou.
Segons explica el diari digital, en la majoria de destinacions, el sou mínim acostuma a ser d'uns 10.000 euros al mes. Però aquesta quantitat pot variar en funció de la perillositat o la distància del país. En alguns casos pot sobrepassar els 20.000 euros. La intenció del ministeri, segons fonts policials citades per l'esmentat diari, és apartar-lo temporalment per protegir-lo de les crítiques i retrets.
Però la qüestió no ha acabat en critiques i retrets, sinó que ha anat un pas més enllà. Cinc de les dones activistes afectades per la infiltració del policia espanyol han interposat una querella per les conductes de l’agent. Aquest hauria mantingut relacions sexuals i sentimentals amb elles i altres dones del moviment per aconseguir informació, tot amagant la seva identitat real. Concretament, han presentat la querella pels delictes d'abusos sexuals continuats, contra la integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l'exercici dels drets civils.
Finalment, escau esmentar que altres afectades podrien sumar-se a la querella més endavant.