El passat dijous 8 d'agost, després de la seva aparició pública a l'Arc de Triomf, Carles Puigdemont va desaparèixer i va aconseguir esquivar l'operatiu policial organitzat pels Mossos d'Esquadra. Amb el retorn de Puigdemont a Waterloo, s'han anat coneixent detalls sobre l'estratègia que tenien els diversos cossos policials que estaven a l'expectativa de la seva arribada a Barcelona. L'informe del Ministeri de l'Interior remès al Suprem assegura que en els controls de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "no es va detectar en cap moment la presència del pròfug Carles Puigdemont". L'escrit assenyala que, durant la tarda del 8 d'agost, "davant la hipòtesi que l'expresident intentés accedir al Parlament per participar en la part restant del ple i votació al candidat Salvador Illa", la Policia Nacional i Guàrdia Civil van establir un dispositiu conjunt, al voltant del Parlament, amb resultat negatiu, ja que no es va localitzar el pròfug". Un desplegament que no va ser comunicat als Mossos. 

Davant la desaparició de Puigdemont, els Mossos van activar l'operació Gàbia, i el Ministeri de l'Interior va donar ordre d'intensificar els controls policials a Catalunya i a tots els passos fronterers, inclosos ports i aeroports. En concret, es va establir un reforç de vigilància als ports i aeroports de Catalunya, i es van activar fins a 15 dispositius policials en diverses carreteres, en especial, en aquelles que són properes a la frontera amb França, "sent les vies d'alta capacitat responsabilitat dels Mossos d'Esquadra". A Lleida, es van activar 8 controls, que es van col·locar a l'entrada de Bossòst; a la sortida de Vielha; a la duana de la Farga de Moles amb Andorra; a l'encreuament de la C-14 amb l'N-260 a Adrall; així com a la sortida del túnel del Cadí, amb sentit Puigcerdà; a la sortida nord de Tremp; la sortida nord d'Artesa de Segre i a la rotonda de sortida de Ponts. Pel que fa a la província de Girona, els 7 controls es van establir a diverses vies com a l'N-152 a l'encreuament amb l'N260; a la C-38 a Coll d'Ares; al quilòmetre 14,100 de la GI-503 a Massanet de Cabrenys; a l'accés a França per Coll de Banyuls; la GI-505 al Coll de Manrella; l'N-260 al quilòmetre 0 per Portbou, i al quilòmetre 777,30 de l'N-II a l'altura del Pertús. Tots els dispositius es van mantenir actius fins a les 24 hores del dia 10 d'agost. 

Dispositiu de la policia espanyola

L'informe també assenyala que per al dispositiu es van desplegar una gran quantitat d'agents tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Nacional vestits de paisà, però també molts altres vestits amb l'uniforme del cos. Tanmateix, apunta que també en aquesta ocasió es va "donar prioritat als Mossos". Els agents van recórrer a peu els carrers de Ciutat Vella i l'entorn del Parlament davant una possible aparició de Puigdemont, que no va arribar mai. També van estar analitzant possibles entrades al Parlament a través del parc de la Ciutadella. L'informe també detalla que els serveis d'Informació i Intel·ligència d'Interior van fer el mateix dijous: "Innombrables comprovacions de diferents informacions que es manejaven" respecte al parador de Puigdemont, també sense èxit. 

L'escrit del ministeri assenyala que "responsables polítics i operatius" dels Mossos d'Esquadra, dies abans de l'arribada de Puigdemont, van comunicar a Interior que el cos establiria un dispositiu "específic i especial" per detenir Puigdemont un cop fos localitzat i "es donessin les circumstàncies operativament idònies per procedir a la pràctica de la detenció per aquest cos". Per aquesta raó és que el ministeri defensa davant el jutge Pablo Llarena que "atesa la seva competència i capacitats operatives com a policia integral a Catalunya en matèria de seguretat ciutadana, no es va implementar per Policia Nacional i Guàrdia Civil un sistema ad hoc per a la detenció". Segons Interior, els Mossos van rebutjar comptar amb el suport dels cossos policials espanyols: "Se'ls va oferir qualsevol suport operatiu que precisessin per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil per sostenir i arribar a l'assoliment dels objectius del pla especial de Mossos i procedir a la detenció del fugitiu, sense que fossin requerits tals suports més enllà dels habituals prestats a través de la taula de coordinació operativa i d'intercanvi d'informació i intel·ligència".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!