El Ministeri d'Interior fa setmanes que oculta als cossos policials un pla que preveu donar a l'Ertzaintza i als Mossos d'Esquadra el control d'aeroports i ports al País Basc i Catalunya. Segons revela El Confidencial, el document elaborat per l'equip del comissari José Antonio Rodríguez —director del Gabinet de Coordinació i Estudis i home de confiança del ministre Fernando Grande-Marlaska— suposaria una alteració en el repartiment de competències en aquestes infraestructures. Així doncs, el pla inclou algunes de les exigències dels partits independentistes per quedar-se amb el control de ports i aeroports en exclusiva, un fet que suposaria lliurar als governs català i basc el control de la seguretat a les fronteres aèries i marítimes, una competència que actualment és exclusiva de la Policia Nacional.
Amb el nou pla que planteja Interior, els Mossos i l'Ertzaintza podrien parar un viatger estranger tan bon punt sortís de l'avió i fer un control de drogues. Se'ls cedeix la seguretat de la zona restringida àmpliament: prevenció de la delinqüència, vigilància, investigació de delictes, intervenció en incidents d'ordre públic, actuació en accidents de trànsit, etc. El nou pla dona resposta a les exigències dels socis de govern de Pedro Sánchez, que havien posat el focus en aquesta qüestió. Segons apunta el digital, hi ha malestar tant a la policia espanyola com a la Guàrdia Civil per la redacció del nou document sense consensuar-lo amb els cossos. Tanmateix, el ministeri ha afirmat que no hi ha res concretat.
Exigències dels Mossos
A mitjan mes de març, es va dur a terme un curs sobre seguretat aeroportuària al complex policial de Canillas —seu dels serveis centrals de la Policia Nacional— on van assistir, entre altres, els comandaments dels llocs fronterers de la Policia Nacional i responsables d'AENA. En una de les xerrades, un comissari de la Secretaria d'Estat de Seguretat va confirmar que es treballa des de fa un temps en aquest pla. Segons relata el digital, els Mossos d'Esquadra van elevar el to de les seves queixes amb la Copa Amèrica a l'horitzó, que se celebrarà de l'agost a l'octubre d'enguany al mar i a les platges de Barcelona. Els Mossos han demanat ocupar-se de la seguretat de la competició esportiva a la zona restringida del port, que, de moment, i des de fa anys, és competència de la Guàrdia Civil. El mateix comissari va confirmar que el nou pla suposa trencar amb el criteri històric de funcions de cossos policials.
Liderant el canvi en el repartiment de competències a la policia hi ha el comissari de confiança de Marlaska, José Antonio Rodríguez, que l'ha acompanyat durant els sis anys de mandat al Gabinet de Coordinació i Estudis, una peça clau a Interior i on es prenen decisions estratègiques.
Canvi al calendari per les eleccions
El document ja està redactat i s'hauria d'haver anunciat el mes de març passat, durant la celebració de les Juntes de Seguretat, previstes per al 22 de març amb Euskadi i el 25 de març a Catalunya. Tanmateix, el calendari electoral de tots dos territoris ha alterat els plans del ministeri. El 22 de febrer, el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, va anunciar la convocatòria d'eleccions per al 21 d'abril. Només unes setmanes després, Pere Aragonès va avançar sobtadament les eleccions de Catalunya per al 12 de maig. Unes decisions que van obligar Interior a anul·lar totes dues cites abans que se celebressin.
Marlaska i el seu ministeri van assumir que un canvi d'aquestes característiques en període electoral podria malinterpretar-se, o es podria qualificar de propaganda per part dels dos governs autonòmics en funcions. Segons relata el digital, els cossos policials es pregunten ara si el govern de Sánchez esperarà un moment més idoni o si, en canvi, el document quedarà desat en un calaix indefinidament. Si finalment el canvi es confirma, trencaria amb l'esquema històric, on la Policia Nacional s'encarrega de la zona pública de ports i aeroports, mentre que la Guàrdia Civil ho fa de la zona restringida, en el control d'equipatges i passatgers fins a la pista. Amb tot, segons el pla, ambdós cossos continuarien mantenint les seves competències exclusives no territorials; és a dir, la Policia pot exercir funcions d'estrangeria i fronteres en zona restringida, per exemple.