Sumar vol ampliar el dret a sufragi. El Ministeri de Joventut i Infància, capitanejat per Sira Rego (membre d’Izquierda Unida) està ultimant una llei que inclourà, entre altres coses, la rebaixa de l’edat per votar als setze anys, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat. Es tracta de la nova Llei de Joventut, que contindrà un article per modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral amb aquest objectiu. Les fonts consultades per aquest mitjà subratllen que la norma neix d’un ampli procés participatiu en el qual s’han recollit demandes de totes les comunitats autònomes i de moltes organitzacions juvenils. En total, han recopilat 400 pàgines de propostes i una d’elles, que és de les més repetides, és rebaixar l’edat de vot. Les mateixes veus recorden que la ministra Rego ha verbalitzat el seu compromís a fer-ho possible sempre que la joventut ho reclamés i subratllen que ara donen sortida a una demanda que és “històrica” per als joves. La mesura s’ha incorporat a l’esborrany de la Llei de Joventut i, per tant, encara està en un moment embrionari.
La voluntat del Ministeri de Joventut i Infància és que la norma comenci la tramitació al si del Consell de Ministres abans de l’estiu. Això vol dir deliberar-la i aprovar-la en primera volta: el primer pas és donar llum verda a l’avantprojecte de llei. Posteriorment, a la segona volta, s’ha de ratificar per convertir-lo en un projecte de llei i remetre-lo al Congrés dels Diputats perquè recorri el camí parlamentari. Ara bé, les fonts consultades per ElNacional.cat reconeixen que encara no han parlat amb els altres ministeris ni amb el PSOE sobre aquesta qüestió i defensen que es tracta d’una proposta que abandera i defensa el Ministeri de Joventut. Per tant, també està lluny l’escenari de negociar aquesta qüestió amb els grups parlamentaris que hauran de permetre que s’aprovi a la Cambra Baixa.
De fet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest matí, la portaveu del govern espanyol, la socialista Pilar Alegría, ha negat que aquesta qüestió estigui sobre la taula. Preguntada sobre si s’està estudiant la possibilitat de rebaixar l’edat per poder votar, ha replicat que és una qüestió que “no s’ha vist a cap òrgan col·legiat del Consell de Ministres”. “En cap cas”, ha reblat.
“Si els joves volen votar als setze anys, tindran el meu suport”
Ara fa un any, en els primers compassos de la legislatura, la ministra Sira Rego va deixar clar el seu compromís amb aquesta mesura: “Si els joves volen votar als 16 anys en les properes eleccions, tindran el meu suport”, va sostenir en una compareixença a la Comissió de Joventut i Infància del Senat. Va al·legar que ampliar l’edat de vot significa “reconèixer els drets polítics i ampliar els seus drets” i va reivindicar la “incorporació de la participació juvenil al disseny de les polítiques públiques”. El juny, en una entrevista a l’Agència EFE, va esgrimir que si els joves de setze anys “poden treballar, han de poder votar”. I, mesos més tard, el desembre, en una trobada amb joves, va presentar l’ampliació del vot als setze anys com un “element fonamental” i va posar en relleu la importància de la “participació de la joventut en tots els processos polítics”.
Una demanda de les Joventuts Socialistes que el PSOE es va fer seva en l’últim Congrés Federal
Per la seva banda, el PSOE va incloure la defensa del vot als setze anys en la ponència (el full de ruta polític) aprovada en l’últim Congrés Federal, celebrat a Sevilla a finals del 2024. És una reivindicació capitanejada per les Joventuts Socialistes que va acabar cristal·litzant: “Una de les nostres prioritats i propostes estrella serà la reducció de l’edat del vot als 16 anys. Els joves no es poden sentir exclosos ni desconfiar de la democràcia, els hem de fer partícips de les decisions que afecten el seu dia a dia”, reivindicaven dies abans. Prèviament, el juny, la Comissió de Joventut i Infància del Congrés havia aprovat, amb el suport del PSOE, una iniciativa impulsada per Sumar reclamant que el govern espanyol estudiés en un termini d’un any aquesta possibilitat. Abans de tot això, l’acord del govern de coalició signat entre els socialistes i Podemos el 2020 incloïa el compromís per obrir un debat sobre la “possibilitat d’atorgar el dret a sufragi actiu i passiu als joves de 16 i 17 anys”.